Provo - Beweging met anarchistische trekken, waarbij strijdbaarheid, geweldloosheid en nadruk op de individuele verantwoordelijkheid elementair waren. De naam "provo" werd voor het eerst gebruikt door Wouter Buikhuizen, die in 1965 promoveerde op het proefschrift "Achtergronden van nozemgedrag". Roel van Duyn, sinds 1961 actief in de Ban de Bomgroep, nam het woord "provo" over als een program van actie. Het "provotariaat" sloeg aan, voornamelijk bij jongeren, die ontevreden waren over de gevestigde orde ("het klootjesvolk"). Marihuana en LSD werden door "provo" positief gewaardeerd.
Robert Jasper Grootveld maakte sinds 1960 antireclame voor het roken. Grootveld begon in 1964 met happenings bij het Lieverdje* op het Spui, elke zaterdagavond om 12.00 uur. Provo had geen organisatiestructuur, het bestond slechts uit een losse groep gelijkgezinden. Naast Van Duyn en Grootveld waren bekende provo's Luud Schimmelpenninck (bedenker van het witte fietsenplan*), Hans Tuynman, Irene van de Weetering, Rob en Saartje Stolk en Bernard de Vries. De grote dag voor provo was 10 maart 1966, de trouwdag van Beatrix en Claus. In de Raadhuisstraat werd een levende witte kip naar de gouden koets geworpen en een rookbom maakte wereldnieuws. Provo had een eigen (schutting)taal met kreten als "Klaas komt", "Gnot", "Uche, uche, uche". In 1966 nam Provo deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en kreeg 13.105 stemmen en een zetel in de raad. Provo hief zichzelf op tijdens een happening in het Vondelpark op 13 mei 1967.
LIT. Louis van Gasteren, Allemaal rebellen, 1984; Richter Roegholt, Amsterdam in de 20e eeuw, 1990; Hi-Ha-Happening. Uit de memoires van Provo Peter Bronkhorst, O.A 1990, 144.