Peek en Cloppenburg - Toen Johann Theodor Peek en Heinrich Anton Adolph Cloppenburg in 1869 "met elkander eene vennootschap hebben aangegaan ten doel hebbende den handel in manufacturen en lakens ... voor den tijd van twee jaren ...", zullen zij niet vermoed hebben, dat Peek en Cloppenburg in 1994 uitgegroeid zou zijn tot 42 filialen. Aanvankelijk hield men zich bezig met de verkoop van "uitsluitend heeren- en kinderkleedingstukken", waarbij "kinderen" overigens alleen "jongens" inhield. Daarnaast verkocht men stoffen voor maatkleding, complete uitrustingen "voor de Indien" en dassen, overhemden, boorden en manchetten. De prijzen varieerden in 1883 tussen 10 en 40 gulden voor een kostuum en tussen 8 en 45 gulden voor winterjassen. Buckskin-kinder- kostuums kostten vanaf ƒ 2,50 en kinder-winteroverjassen vanaf ƒ 2,-.
In Nederland waren er nog vóór 1900 elf filialen. Ook in Duitsland werd met Berlijn en Düsseldorf een begin gemaakt met een (overigens in 1940 geheel van de Nederlandse gescheiden) keten kledingzaken. Peek en Cloppenburg verwierf een sterk kwaliteitsimago. Tussen 1914 en 1917 werd het gebouw van P&C tussen Kalverstraat en Rokin gebouwd door architect A.J. Joling. Hij bracht een aantal gevelstenen aan, die zinrijk en beeldend de namen bewaren van de vele daar gesloopte huizen of de daarin gevestigde bedrijven.
Van de Kalverstraat komend ziet men achtereenvolgens, in steen gehouwen, een haas, een draak, een reiger, een (gouden) leeuw, een dog, een (rode) leeuw, de Sneeker Waterpoort, drie hammen, het silhouet van de Hendrick de Keyserhuizen en van de voormalige Beurssteeg, de Stadspaardenstal, 't Bierdragersgilde in de vorm van twee bierdragers, "Waagdragers Welvaren", en een ossenkop. De gevel van P&C bevat aan de Rokinzijde het jaar 1916. In 1969 werd het gebouw verrijkt met een passage, die in 1983 bij de winkel werd getrokken. De sluiting van deze galerij was door commerciële overwegingen ingegeven, maar ook het veiligheidsaspect heeft een rol gespeeld. Bij het 100-jarig bestaan (1969) beschikte Peek en Cloppenburg over 21 filialen, nog steeds voornamelijk voor heren- en jongenskleding.
LIT. Els van Wageningen, Peek & Cloppenburg weer als nieuw, O.A. 1990, 313.