Parool, Het - Het Parool, dagblad, Wibautstraat 131, verscheen voor het eerst als illegale krant op 10 februari 1941 door samenwerking tussen Frans Goedhart* (de drijvende kracht achter de "Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen", een van de eerste illegale pamfletten) en enkele vooraanstaande figuren uit socialistische kring, zoals Koos Vorrink* en M. Kann (later redacteur van De Groene Amsterdammer*). Het Parool realiseerde nog in oorlogstijd een oplage van 60.000 exemplaren en had een landelijke verspreiding. Het eerste legale nummer verscheen op 7 mei 1945. De ondertitel "vrij en onverveerd" hield de krant ook na de oorlog aan.
De eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog vertoonde Het Parool een sterke groei in de oplage, die vooral was toe te schrijven aan vermaarde medewerk(st)ers als Jeanne Roos, Henri Knap*, Willem Witkampf, Annie M.G. Schmidt en natuurlijk ook aan de dagelijkse Kronkels van Simon Carmiggelt*. Vanaf de jaren zeventig zakte de oplage gestaag, maar sinds eind jaren negentig groeit de krant door een nieuwe formule weer als vroeger. Gedurende een tijdelijke huisvesting in het Telegraafgebouw aan de N.Z. Voorburgwal en het Bungehuis aan de Spuistraat werd naar een eigen onderkomen gezocht. De gemeenteraad besloot op 12 juli 1961 aan de N.V. Het Parool een stuk grond aan de Wibautstraat in erfpacht te geven.
De eerste paal werd op 11 april 1962 geslagen. Het ontwerp is van ir J.H. van den Broek en J.B. Bakema in samenwerking met A. Komter. Op 24 okt. 1964 kon het eigen huis aan de Wibautstraat officieel geopend worden. Heden maakt Het Parool samen met de dagbladen, Volkskrant, Trouw, NRC en Algemeen Dagblad deel uit van de PCM (Perscombinatie-Meulenhoff)groep.
LIT. K. Peereboom, Het Parool, van illegale nieuwsbrief tot modern dagbladbedrijf, 1964; J. Wagener, Bewegend Amsterdam, O.A. 1977, 314; dr M. Schneider, dr J. Hemels, De Nederlandse krant 1618-1978, 1979, 320; Lambiek Berends, Het Parool 1940-1990, 1990.