Heintunnel, Piet - De Piet Heintunnel, verbindt de IJ-boulevard* met de Ringweg-Oost. Vanaf 1985 zijn er door de Dienst Ruimtelijke Ordening* en de v.m. Dienst Openbare Werken* van A. studies verricht voor de aanleg van de oostelijke IJ-boulevard. Die hebben in 1988 geleid tot een realiseerbaar plan voor een lange tunnel voor een stedelijke weg- en railverbinding onder het Spoorwegbassin (een v.m. havenbekken) en het Amsterdam-Rijnkanaal*. De opdrachten voor de bouw zijn op 2 dec. 1992 verleend en in 1997 kwam de tunnel gereed.
Het ontwerp van de tunnel is in een aantal fasen tot stand gekomen. Het gesloten gedeelte van de tunnel heeft een lengte van 1.500 meter. De tunnel heeft twee buizen voor autoverkeer en een buis voor een railverbinding naar o.a. het toekomstige IJburg*. De zinkelementen voor het tunneldeel onder water werden in Antwerpen gebouwd en drijvend overzee naar A. getransporteerd. De aanleg van een tunnel door een woonwijk vormt op zich al een belasting voor het milieu, maar in dit geval moesten tevens grote hoeveelheden verontreinigde grond en baggerspecie worden verwijderd. Tussen het Centraal Station en de Ringweg-Oost loopt de IJ-boulevard door het Oostelijk Havengebied. Aan de oostzijde ontbrak aan de wegverbinding nog het deel tussen de Panamaweg en de Zuiderzeeweg met een lengte van ongeveer twee kilometer. Daar werd de Piet Heintunnel aangelegd. De weg loopt vervolgens verder over het Zeeburgereiland. Zowel het Oostelijk Havengebied als het Zeeburgereiland worden ontwikkeld tot een woon- en werkgebied.
In het Oostelijk Havengebied loopt het tracé van de IJ-boulevard voor het grootste deel door het Spoorwegbassin. Door de ondergrondse ligging van de weg kon een veel groter aantal woningen langs het Spoorwegbassin gebouwd worden, omdat het verkeer geen overlast meer oplevert. Ook voor de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal ging om een aantal redenen de voorkeur uit naar een tunnel. Allereerst heeft de splitsing van de vaarroute op het kanaal naar het Westelijk Havengebied en naar het IJsselmeer kruisende vaarbewegingen tot gevolg. Hiervoor zijn een grote doorvaartbreedte en goede zichtmogelijkheden noodzakelijk. Ten behoeve van de 4-baks duwvaart werd de kanaalmond bovendien verdiept en werd een duwvaartsluis naar het IJ-meer aangelegd. Ten slotte is ook onbelemmerde doorvaart nodig naar bedrijven aan de Entrepothaven, die op deze manier ook toegankelijk blijft voor recreatieve scheepvaart. Voor de Piet Heintunnel verzorgde Van Berkel Bos Architectuurbureau de architectonische vormgeving. Voor Rotterdam heeft het bureau het ontwerp geleverd voor de spectaculaire Erasmusbrug, waarvan de oplevering in 1996 gerealiseerd werd.
LIT. De aanleg van de Piet Heintunnel, 1993; W. Ruigrok, Piet Heintunnel, de langste van Nederland, O.A. 1996, 13.