Elzevier, een uitgeversgeslacht dat zich wereldfaam verwierf. De stamvader was Loys Elzevier. Deze werd omstreeks 1547 in Leuven geboren en vertrok naar Antwerpen, waar hij boekbinder werd bij Christoffel Plantijn. In 1585, na de val van Antwerpen, vestigde hij zich in Leiden, waar hij een boekhandel en -binderij en veiling van oude boeken begon. Zijn zonen Isaac en Lodewijk en de latere afstammelingen Jan en Daniël bouwden zijn bedrijf verder uit.
De Elzeviers werden in heel Europa vooral beroemd vanwege de serie kleine en goedkope klassiekers en de serie Republieken. Daniël vertrok in 1655 naar A., waarna in 1712 het Leidse bedrijf werd geliquideerd. De welhaast mythische bijklank die de naam Elzevier bij bibliofielen oproept heeft echter helemaal niets te maken met de geschiedenis van de huidige multinational. Toen Jacobus Robbers in 1880 Uitgeversmaatschappij Elsevier* NV oprichtte, claimde hij daarmee de naam van het in 1712 ten onder gegane uitgeversgeslacht Elzevier.
LIT. Sjaak Hubregtse, De boekhandels van Amsterdam, O.A. 1986, 10 en 47; B.P.M. Dongelmans en P.C. Hoftijzer, Boekverkopers van Europa - Het 17de-eeuwse Nederlandse uitgevershuis Elzevier, 2000.