XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Dikker en Thijs

betekenis & definitie

Dikker en Thijs - Voor dit gerenommeerde hotel-restaurant, Leidsestraat 82 en Prinsengracht 444, legde de nestor A. Dikker in 1905 de grondslag. Eerst had hij een comestibleszaak in de Kalverstraat, vlakbij de Dam. Tot de specialiteiten behoorde zeebanket. In de zaak was een klein gedeelte naast de toonbank afgescheiden, waar de clientèle iets kon gebruiken.

A. Dikker vertrok in 1915 met zijn nieuwe compagnon Henri Thijs naar de Leidsestraat hoek Prinsengracht. Zij openden daar het restaurant annex specialiteitenwinkel De Zeeuwsche Hoek. Henri Thijs was geen onbekende in het vak, dat hij leerde bij de Parijse cuisinier Escoffier. Dikker en Thijs bouwden in de loop van de jaren een zaak op die spreekwoordelijk werd in A. In het Café du Centre en in het restaurant de Prinsenkelder deden zij de gastronomie eer aan. Vernieuwingen en verbouwingen ten spijt moesten Brasserie Dikker en Thijs en de Prinsenkelder in dec. 1994 echter de deuren sluiten. In juli 1995 gingen het hotel en de Prinsenkelder weer open met een nieuwe eigenaar, maar onder dezelfde naam. De ingang is nu aan de Prinsengracht. In de voormalige delicatessenwinkel kwam een drogisterij.

LIT. Corrie Verkerk, Dikker en Thijs was prachtig, maar niemand kwam er, Het Parool 26 nov. 1994.

< >