XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Cinetonestudio's

betekenis & definitie

Cinetonestudio's - Duivendrechtsekade 83-85, de bakermat van de Nederlandse film. In 1932 kochten Isidoor en Jules Biederman en Alex Benno een vervallen chemisch fabriekje. Zij stichtten daarin de eerste Nederlandse Klank- filmindustrie. De Eerste Nederlands gesproken film, in 1933 vervaardigd, was "De Jantjes". Hierin speelden Louis Davids*, Jan van Ees, Johan Kaart, Heintje Davids*, Sylvain Poons en Fien de La Mar*.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de Cinetonestudio's in dienst van de Duitse filmindustrie (1941: film over Rembrandt door de UFA). Na de bevrijding bleek alles leeggeplunderd. In samenwerking met de Bioscoopbond werd daarop een stichting opgericht die voortaan gebouw en grond zou beheren. Halverwege de jaren zestig begon de neergang. Terwijl de technische afwerking bleef doordraaien, stonden de grote studiohallen leeg. De televisie maakte er nog gebruik van bij de opnamen van Ti-Ta-Tovenaar, een muziekshow van de VARA en de eerste afleveringen van de TROS Top Vijftig. In 1981 kwam er weer wat leven in de brouwerij toen de VPRO-televisie opnames maakte van De Wangedachte, een theatervoorstelling van De Horde (afsplitsing van het vroegere Hauser Orkater). In 1988 gingen de Cinetonestudio's failliet, maar in hetzelfde jaar werd het studiocomplex aan de Duivendrechtsekade omgedoopt tot "Amsterdam Studio's".

LIT. Henk van Gelder, Vergane glorie van Cinetone, Het Parool 24 juli 1981; Henk van Gelder, Hollywood aan de Weespertrekvaart, O.A. 1999, 308.

< >