Beatrixpark - Dennen en sparren zijn zeldzame bomen in de hoofdstad, zij gedijen niet op de veenbodem. Maar in het Beatrixpark, de afsluiting van Nieuw-Zuid bij de Diepenbrockstraat (7 ha groot), zijn dennen en sparren geplant; het is het eerste park van A. dat op met zand verhoogd terrein is aangelegd. Het park is bijna uitsluitend met vaste planten beplant. Om niet genoodzaakt te zijn dit florissante, royale park te omringen met een lelijk rasterwerk, heeft men om het Beatrixpark een brede gracht gegraven, die zich in het noordwesten verbreedt tot een vijver. Een grote speelweide van 2,25 ha is in het park opgenomen.
Het park bevat een heuvel, slechts 4 m boven NAP*, doch genoeg voor een mooi uitzicht op het omringende landschap. Er is op de heuvel een ruim plateau met banken. Bij de opening van het park (25 mei 1938) begroeven enige kinderen van Zuid in de heuvel een oorkonde. Daar werd toen ook een magnolia geplant. In apr. 1966 schonk een Friese mandenmakerij een aantal eendenkorven voor het park. Ze werden er door de Dienst Parken en Plantsoenen geplaatst. Deze zorgde er ook voor dat de daarin gelegde eieren machinaal werden bebroed. Tijdens de Floriade 1972* maakte het Beatrixpark deel uit van deze internationale bloemen- en plantententoonstelling.
Daar werden demonstratieborders, een rosarium, een apothekerskruidenhof, kleigroepen, miniatuurtuinen en een alpinarium aangelegd. Op 16 febr. 1982 werd de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark opgericht. Deze plantte op 27 mrt. een aantal bomen en wil het aanzien van het park verbeteren. De vereniging kwam in 1987 in het geweer tegen een dreigende uitbreiding van de RAI*. De Groene Zoom, met inbegrip van de Lelietuin, dreigde verloren te gaan. De uitbreiding van de RAI met hal II (Parkhal) heeft het Beatrixpark echter niet aangetast. De ontwikkeling van de Zuidas vormt een mogelijke bedreiging voor het park.