XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Amstelbrouwerij

betekenis & definitie

Amstelbrouwerij - Aan de Mauritskade werd in 1870 de eerste steen gelegd voor de "Beiersche Bierbrouwerij de Amstel", die in 1871 in bedrijf kwam en de grootste bierbrouwerij* van Nederland en een van de grootste van Europa werd. De bierbrouwerij werd opgezet door de firma De Pesters, Kooy en Co. en in 1892 omgezet in een naamloze vennootschap. Aanvankelijk werd het product alleen te A. afgenomen, spoedig echter verspreidde het zich over het hele land en later ook naar het buitenland. De eerste export dateert van 1883, later ging Amstelbier, in aparte verpakking voor de tropen, naar alle werelddelen. In 1930 bouwden de architecten F.A.

Eschauzier en ir. C.J. Langhout op de hoek van de Mauritskade en de Andreas Bonnstraat voor het bedrijf een groot, modern kantoorgebouw, dat aan de gevel beeldhouwwerk van C. Rueter toont. Befaamd was de imposante ontvangstzaal van de brouwerij onder het gebouw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Amstelbrouwerij door Heineken overvleugeld en overgenomen.

Reeds in 1978 waren er plannen om de brouwerij, die hard aan vernieuwing toe was, te sluiten en over te brengen naar het complex dat in 1975 in Zoeterwoude was gebouwd. Op 1 apr. 1982 sloot de Amstelbrouwerij haar poorten en het terrein werd voor 5 miljoen aan de gemeente verkocht. Het gebouw werd gesloopt om plaats te maken voor een bedrijvencentrum en sociale woningbouw. Het voormalige hoofdkantoor van de Amstelbrouwerij en het gebouw van de Belastingdienst aan de Wibautstraat werden gekocht door de Hogeschool Amsterdam. In het brouwerijkantoor kwam het Instituut voor Fashion en Design, in het Belastingkantoor het Instituut Onderwijs en Opvoeding.

LIT. J.W., Afscheid van de Amstelbrouwerij, O.A. 1982, 147.

< >