Addicks - Stadsuurwerkmakers, Monnikenstraat 4-6. Vóór 1855 werden de gemeentelijke straatklokken verzorgd door de stadshorlogemakers. Toen deze functie door het overlijden van horlogemaker Bordens in 1855 vacant kwam, werd de verzorging van de stadsklokken aan J.H. Addicks opgedragen. Zijn kleinkinderen vervullen deze taak tot vandaag.
Johannes Hermanus Addicks (1819-1907) vestigde zich eerst aan de O.Z. Voorburgwal, tussen de Pijlsteeg en de Sint Jansstraat en in 1863 in de Monnikenstraat. Vroeger hadden de uurwerken op torens en poorten maar één wijzer (de uurwijzer), de firma Addicks bracht in 1864 op de torenklok van het stadhuis* een minutenwijzer aan en in 1868 onderging de klok van de Westertoren* eenzelfde bewerking. In 1873 werd de Munttoren* van een geheel nieuw uurwerk met uur- en minutenwijzers voorzien en een jaar later was de Oudekerkstoren* aan de beurt. J.H. Addicks was in 1895 40 jaar stadshorlogemaker en op zijn 80ste verjaardag (1899) werd hij de "Torendwinger" genoemd. Tijdens zijn 50-jarig jubileum ontving de stadsklokkenist op 1 aug. 1905 een gelukwens van mr J.N. van Hall, waarnemend burgemeester.
In 1907 werd de "Fabriek van Torenuurwerken, Carillons, Raderwerken enz." overgedragen aan Floris Addicks, die op 13 nov. 1916 op 54-jarige leeftijd overleed. Hij deed verschillende ingenieuze "uitvindingen"; hij legde bijvoorbeeld de spel- en slaginstallatie van de Munttoren tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends het zwijgen op ten gerieve van de hotelgasten uit die omgeving. In de jaren dertig zorgde hij ervoor dat de wijzerplaten elektrisch werden verlicht en dat de uurwerken mechanisch werden opgewonden. De kleinkinderen Floris en Henk Addicks gingen in 1970 met pensioen en sindsdien is de firma gefuseerd met de "concurrente", de Koninklijke Eysbouts Klokkengieterij en Toren-uurwerkenfabriek uit Asten. Maar de historische naam Addicks bleef gehandhaafd. Die naam is en blijft in Amsterdam een begrip.
LIT. M.C. Niessen, Torenuurwerken in Amsterdam, O.A. 1968, 55.