Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

RUM

betekenis & definitie

is een alkoholische drank, door destillatie verkregen uit het afvalproduct dat ontstaat bij de fabricatie van suiker uit suikerriet, de melasse. De melasse bevat behalve ca 50 pct suiker, verschillende andere stoffen, daaronder aldehyden en esters die aan de rum haar typische geur en smaak zullen geven.

Men laat de melasse, na toevoeging van water en schuim dat zich vormde bij de verhitting van de uit het suikerriet geperste stroop, gisten, zulks na toevoeging van enig uitgeperst suikerriet om die gisting te bevorderen. Het aldus verkregen alkoholische sap levert na twee achtereenvolgende destillaties de jonge rum.Rum is afkomstig van Cuba, Jamaica, Martinique, Guadeloupe en van Demerara in Brits Guyana. De voornaamste rumsoorten en tevens de beste zijn die van Jamaica. De rum van Demerara heeft het sterkst geprononceerde aroma, die van Martinique het minste. De fabricatie is bijna geheel in handen van de grootindustrie. Jonge rum wordt op eikenhouten vaten gelegerd en ontwikkelt eerst na verloop van een aantal jaren het gewenste aroma. De lichtbruine kleur, ten dele afkomstig van het eikenhout der vaten, wordt bovendien verkregen door toevoeging van enig caramel. Na de tweede destillatie heeft de rum een alkoholgehalte van 70-75 pct, dat men later voor consumptie tot 40-44 pct reduceert.

< >