Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

RIJSWIJK (zuid-holland)

betekenis & definitie

Zuidhollandse gemeente van 1803 ha met (1952) 23.800 inw., v.w. (1947) 45 pct Prot., 37 pct R.K. en 18 pct andersdenkenden, is thans eigenlijk geheel als voorstad van ’s-Gravenhage te beschouwen. Er zijn wasserijen en enige fabrieken (loodpletterij, ijzerindustrie).

Verder is er gevestigd het vliegveld Ypenburg. Tot de gemeente behoren het dorp Rijswijk en de buurtschappen Haantje en Sion. Buiten de kom vinden veeteelt en tuinbouw plaats.Geschiedenis.

Rijswijk is in de geschiedenis vooral bekend door de Vrede van Rijswijk. Deze maakte een einde aan de Negenjarige Oorlog en werd op het huis te Nieuwburg te Rijswijk door de afgevaardigden van de Republiek, Frankrijk, Spanje en Engeland op 20 Sept. 1697 getekend; de keizer trad eerst in het einde van Oct. toe. Hij werd vnl. aangegaan, omdat vrijwel allen naar het einde van de strijd verlangden en de vraag naar de bestemming van de Spaanse landen, met het oog op de zwakke gezondheid van Karel II, onderhandelingen in vrede eiste; geen der oorlogvoerenden had grote overwinningen behaald. De toestand bleef dan ook in het algemeen ongewijzigd. De Republiek bedong belangrijke handelsvoordelen; Willem III werd door Frankrijk als koning van Engeland erkend en kreeg het prinsdom Oranje terug. Frankrijk gaf aan Spanje de sinds 1678 veroverde streken vrijwel alle terug (ook Luxemburg) en aan de keizer alles behalve Straatsburg (zodat de gehele Elzas aan Frankrijk bleef).

Lit.: Actes, mémoires et négociations de la paix de Rijswyck (5 dln, ’s-Gravenhage 1707); Gallus Kock, Die Friedensbestrebungen Wilhelms III von Engeland in den Jahren 1694-1697 (Tübingen 1903).

< >