(Paronychium) of omloop is een ontstekingsproces langs de nagelrand. Zit het ontstekingsproces op een andere plaats aan de vinger, dan spreekt men van Panaritium.
De ontsteking wordt veroorzaakt door het binnendringen van ettercoccen door een prik met een scherp voorwerp of zonder naspeurlijke oorzaak. De klassieke ontstekingsverschijnselen: roodheid, zwelling, warmte en pijn, zijn aanwezig. Omloop komt dikwijls pas tot genezing wanneer de nagel verwijderd is. Het Panaritium kan zich voordoen als oppervlakkige ontsteking (P. cutaneum of Bulla infecta), een etterblaar; wanneer ook het onderhuidse bindweefsel meedoet spreekt men van P. subcutaneum.
Vaak is er een combinatie van deze twee, waarbij dus de etterblaar samenhangt met een absces in het onderhuidse weefsel, zgn. knoopsgat-panaritium. Aan de buigzijde van de vinger kan het proces zich uitbreiden in de peesschede (P. tendineum). Deze vorm van Panaritium, waarbij de peesschede zich met etter vulde, gaf gewoonlijk, doordat de voeding van de pees gestoord raakte, aanleiding tot versterf van de pees, waardoor de functie van de vinger verloren ging. De peesscheden van de duim en de pink komen bij de pols samen, terwijl die van de drie middelste vingers aan de basis van de vingers eindigen.
Een peesschede-ontsteking aan de duim zal dus vaak overgaan op de pink, zgn. V-phlegmone. Ten slotte kan het ontstekingsproces het bot bereiken. Wij spreken dan van Panaritium ossale, waarmee het bot van het eindlid van de vinger afsterft, en van het P. articulare, waarbij een gewricht tussen twee vingerkootjes verloren gaat.
Bij de behandeling van het Panaritium zijn diepe incisies noodzakelijk om de etter te doen afvloeien. Het peesschedepanaritium, dat vooral bij arbeiders gemakkelijk kan ontstaan, was zeer gevreesd door het verlies van de functie van de vinger, dat er het gevolg van was. Ondanks vroegtijdige insnijding van de peesschede kon het versterf van de pees meestal niet voorkomen worden. Thans echter kunnen door penicilline-spoelingen van de peesschede in een vroeg stadium deze ernstige verwikkelingen voorkomen worden.j. H. J. VAN DER VUURST DE VRIES .