Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 08-08-2018

Hephaestion

betekenis & definitie

Hephaestion. Onder dezen naam vermelden wij:

Hephaestion, een vriend en een der generaals van Alexander de Groote. Hij was geboortig van een aanzienlijk geslacht uit Pella en komt in het begin van den Perzischen Oorlog voor als dienende bij de Koninklijke garde te paard. Na de overwinning bij Arbéla (331 vóór Chr.) werd hij aanvoerder eener afdeeling, en een jaar later benoemde Alexander hem tot hipparch bij de beredene garde. Gedurende den veldtogt tegen Bactrië en Sogdiana (329—328) ontving hij het opperbevel over een phalanx, veroverde met Perdiccas de stad Peucela aan de Indus en trok met de voorhoede van het leger over die rivier. Bij den overtogt over de Hydaspes (327 vóór Chr.) en bij den slag tegen Porus bevond hij zich met zijne hipparchie bij het armeekorps, waarover de Koning zelf het bevel voerde, en zag zich vervolgens naar een anderen Indischen vorst, Porus, afgevaardigd, om dezen tot onderwerping te bewegen.

Bij den aftogt (326) voerde hij bevel over het hoofdleger, hetwelks langs den linker oever der Hydaspes zon aftrekken. Later vereenigde hij zich met de troepen, die zich onder bevel van Alexander bevonden, en trok met eene afdeeling door het land der Arabieren, terwijl Alexander met eene andere zich naar de kust begaf. Met den Koning bestreed hij vervolgens de Gedrosiërs en toog eindelijk over Acarnanië naar Perzië. Hier schonk Alexander hem Drypetis, de dochter van Daríus en de zuster van zijne eigene gemalin ten huwelijk met een aanzienlijken bruidschat, terwijl hij voorts bij de algemeene verdeeling van den buit eene gouden kroon ontving. Later vergezelde hij den Koning op een togt langs de Tigris naar Opis, doch keerde ziek naar Ecbatana terug, en overleed aldaar in 325 vóór Chr.

Hephaestion van Alexandríë, een Grieksch taalkundige. Hij leefde omstreeks het midden van de 2de eeuw na Chr. ten tijde van Hadrianus en Antoninus Pius, en schreef een handboek (Encheiridion) der metriek, dat zeer merkwaardig en door Gaisford (Oxford 1810, Leipzig 1832) uitgegeven werd.

< >