Erwt (Pisum L.) is de naam van een plantengeslacht uit de familie der Peuldragenden (Leguminosae). Het onderscheidt zich door een klokvormigen, 5-spletigen kelk, eene vlindervormige bloemkroon, een behaarden, van onder met eene sleuf voorzienen stijl en eene veelzadige peul. Het omvat vele klimmende planten met gevinde bladeren, die weinige paren blaadjes bezitten, wier gemeenschappelijke steel in eene verdeelde rank eindigt. De steunblaadjes zijn groot en bladachtig.
Van de soorten noemen wij de gewone erwt (P. sativum L.) die met een zeegroen waas overtogen is en zeer groote, half-hartvormige steunbladen, benevens 2- en 3-parige bladeren draagt. De bloemstelen zijn 2- of meerbloemig en de bloemstelen wit. — Voorts noemen wij de veld-erwt (P. arvense L.), welke met de voorgaande veel overeenkomst heeft en waarschijnlijk de stamsoort is. Zij draagt 2-parige bladen, eenbloemige bloemstelen, roodachtig-paarse bloemen en kleine vruchten. Wij geven van haar eene af beelding op een vierde der natuurlijke grootte (a), — van eene bloem in natuurlijke grootte (b), — van een bundel meeldraden, desgelijks in natuurlijke grootte (c), — van eene peul op ⅓de der natuurlijke grootte (d), en van een zaad in natuurlijke grootte (e). — Men heeft van de erwt eene menigte verscheidenheden, die onder den naam van doperwten, capucijners enz. bekend zijn. Eene verscheidenheid met weeke vruchtschillen draagt den naam van peulen. Erwten en peulen behooren in ons Vaderland en elders tot de geliefkoosde groenten, en wegens hare voedende bestanddeelen zijn zij die voorkeur ten volle waardig. Het erwtenstroo is voorts een uitmuntend voedsel voor het vee. De erwten zpn uit Azië afkomstig, doch worden in Zuiden Midden-Europa algemeen verbouwd.
Tot de vijanden der erwten behoort een kleine snuitkever, de erwtenkever (Bruchos pisi) genaamd. Dit klein en donker-grijs insect boort zijne eijeren in de jonge peulen, en het daaruit voorkomend masker voedt zich met de erwten en spint zich eindelijk in, daarbij eene uitgeholde erwt tot verblijf kiezend. In Noord-Amerika heeft dit diertje groote verwoestingen aangerigt en ook in Duitschland hier en daar — bijvoorbeeld in Saksen — veel kwaad gedaan.