Edzard, gesproten uit het huis Cirksna van Greetsyhl, leefde in het midden der 13de eeuw en trok met Lodewijk lX naar Palaestina. Ook zijn kleinzoon droeg dien naam, en een latere afstammeling' was Edzard I, die in 1430 het hoofd werd van den Oost-Frieschen Bond. Zijn broeder Ulrich, die hem opvolgde, was de eerste graaf van Oost-Friesland. Inzonderheid vermelden wij:
Edzard II of de Groote, tweeden zoon van bovengenoemden Ulrich. Hij werd geboren den 15den Januarij 1460, stond aanvankelijk onder de voogdijschap van zijne moeder Theda, volbragt een togt naar het Heilige land, aanvaardde in 1492 het bewind en nam 2 jaar later zijn broeder Uko tot mede-regent. Nadat hij in 1505 met hertog George van Saksen de stad Groningen belegerd had, sloot hij den 17den April 1506 een verbond met de Groningers tegen de Saksische heerschappij, nam in Mei daaraanvolgende aan het hoofd van 5- of 6000 man de stad in bezit en werd er als heer gehuldigd. Hertog George zag zich nu genoodzaakt, een verdrag te sluiten met den graaf van Oost-Friesland, waarin bepaald werd, dat deze Groningen in naam van het Heilige Roomsche rijk bewaren, doch de Ommelanden van wege den hertog van Saksen besturen zou. Keizer Maximiliaan, die het erfstad-houderschap van Groningen en Friesland aan het Huis van Saksen had opgedragen, deed de stad in den rijksban en daagde haar in 1507 voor het Kamergerigt te Constanz, terwijl tevens graaf Edzard en de stad door paus Julius II voor zijne gemagtigden te Leuven werden ontboden.
De spanning nam toe, en Edzard deed pogingen, om ook Leeuwarden aan het gezag van den hertog van Saksen te ontrukken, terwijl hij gedoogde, dat zekere Roelof van Munster met krijgsvolk naar het slot te Koevorden trok, om het op den Bisschop van Utrecht te veroveren. Ook wilde Edzard geene rekening doen van zijn beheer over de Ommelanden, zoodat hertog George in den aanvang van 1514 naar Groningen en Oost-Friesland trok, waar hij overal schrik en ellende verspreidde, en daarna het beleg sloeg voor de stad Groningen. Edzard zocht hulp bij hertog Karel van Gelder, doch deze, belast met het bewind over Groningen, liet hem in den steek, zoodat Edzard eindelijk nog aan de Groningers den raad moest geven, om ter redding den hertog van Gelder als hun heer te huldigen, — ’t geen in 1514 geschiedde. Edzard, zich thans tot Oost-Friesland bepalende, verbeterde er de regtsbedeeling en de munt, begunstigde de Hervorming, en overleed te Einden den 15den Februarij 1528.
Een andere Edzard, een zoon van Enno, graaf van Oost-Friesland, aanvaardde als Edzard III in 1540 het bewind, en overleed in 1599, — en met Karel Edzard, geboren in 1716 en na een 10-jarig bewind overleden in 1744, is het huis Cirksna uitgestorven, waarna Oost-Friesland aan Pruissen verviel.