Onder dezen naam kennen wij:
Bion, den vervaardiger van Grieksche herdersdichten, den tijdgenoot van Moschus. Hij werd geboren te Smyrna of in de nabijheid dier stad en hield zijn verblijf in Groot-Griekenland of op Sicilië (217 — volgens anderen 170 — vóór Chr.). Van zijne gedichten, die tot ons zijn gekomen (2 grootere en 11 kleinere) is de “Treurzang bij den dood van Adonis" het merkwaardigst. De overige, waarvan slechts fragmenten overbleven, onderscheiden zich meer door keurigheid van taal en teederheid van gevoel, dan door die eenvoudigheid, welke men in herdersdichten zoekt.
In oude uitgaven zijn deze gedichten onder die van Theocritus opgenomen; Stephanus heeft ze daarvan gescheiden. Zij zijn het eerst uitgegeven door van Meetkerke (Brugge, 1565) en hebben later in verschillende landen een groot aantal uitgaven beleefd.
Bion van Borysthenes, ook Borystenites genaamd, dus uit Scythië afkomstig. Hij leefde omstreeks het jaar 276 vóór Chr., was aanvankelijk een Academisch wijsgeer en een leerling van Crates, vervolgens een Cynisch wijsgeer, toen een discipel van den atheïst Theódorus, en daarna van Theophrastus, van wien hij de kunst afzag, om de wijsbegeerte met bloemen te bestrooijen. Hij was een gunsteling van Antígonus, koning van Macedonië, leefde aan diens Hof en onderscheidde zich vooral door zijn bijtenden spot. Cicero, Plutarchus en Diógenes Laërtes deelen onderscheidene geestige gezegden van hem mede. Zijn leven is beschreven door Hoogvliet (Leiden, 1821). Moschus heeft een fraai gedicht op zijn afsterven gemaakt, hetwelk door Nieuwland op eene voortreffelijke wijze in het Nederlandsch is vertaald.
Bion (Jean), aalmoezenier der galei “Le Superbe.” Hij werd geboren te Dijon in 1660. Getroffen door de standvastigheid, waarmeê de Protestanten de vreeselijkste martelingen verduurden, omhelsde hij hun geloof, begaf zich eerst naar Genève, toen naar Holland en Engeland en vestigde zich ten laatste te Amsterdam; hij gaf eene beschrijving van ’t geen hij op de galeijen gezien had, en hield zich bezig met het vertalen van Engelsche werken.