Netto-contante waarde is het in de financiële markt algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee de berekende momentane waarde wordt aangeduid, uit hoofde van de eigen-dom, die gebaseerd is op verrekening van de waarde van de gemaakte, dan wel – afhankelijk van de context – verondersteld te maken totale investeringskosten met de contante waarde van de naar verwachting daardoor te genereren toekomstige geldstroom over de beschouwde peri-ode, op basis van de aangenomen disconteringsvoet.
Ook wel genoemd: Capital Budgeting model, DCF, Discounted Cash Flow, kapitaal-waarde, NCW, Net Present Value en NPV.
Zie ook: contante waarde, disconteringsvoet, Internal Rate of Return, IRR en Weighted Average Cost of Capital.
In het algemeen spraakgebruik worden de begrippen contante waarde en netto-contante waarde door elkaar gebruikt. De contante waarde betreft slechts de momentane waardering van een of meer in de tijd geplaatste geldbedragen gedurende een beschouwde periode. Zoals bijvoor-beeld ter berekening van de ingeschatte verdiencapaciteit aan te ontvangen netto-huurinkomsten van geëxploiteerd vastgoed. Terwijl onder de netto-contante waarde wordt verstaan de momentane waardering op basis van die berekende contante waarde van de veron-dersteld te genereren geldstroom na verrekening van de daarvoor gedane investeringskosten. Voor investeringen ook te lezen gemaakte kosten. Het drukt dus het verschil uit tussen het op dat moment betaalde totale bedrag en het naar verwachting ter compensatie daarvan te ontvan-gen bedrag, voor de bepaling van wat dat betreft een winst- of verliessituatie.
Op basis van de berekening van de contante waarde, kan de netto-contante waarde berekend worden, door van die contante waarde de totale gemaakte kosten, c.q. gedane investering, af te trekken. In onderstaande formule is dat weergegeven. In een algemene formule kan de netto-contante waarde worden weergegeven als:
NCW0 = (CW0 – Cf0) = [[{Cf1 / (1 + r)1} + {Cf2 / (1 + r)2} + …. + {Cf(t-1) / (1 + r)(t-1)} + {Cft / (1 + r)t}] – Cf0] waarbij:
NCW0 =De toegekende waarde, als netto-contante waarde op het aanvangsmoment van de be-schouwde periode, als verschil van het totaal aan gedane uitga-ven/investeringen en de daarmee verkregen inkomsten.
CW0= De te berekenen contante waarde op het nulmoment, het aanvangsmoment, van de be-schouwde periode.
Cf=Het geldbedrag (cashflow) van de betreffende termijn van de beschouwde periode.
r=De disconteringsvoet als het (aangenomen) gemiddelde percentage rente/rendement over de beschouwde periode.
t=De duur van de beschouwde periode vanaf het aanvangsmoment 0 ervan.
Ogenschijnlijk betreft de laatste component uit die formule een optelling, terwijl het ging om het aftrekken van kosten, of investering. Maar dat is een puur wiskundige correctie, nodig omdat het weergeven van een bedrag op zich neutraal van aard is qua het positief of negatief zijn er-van. Zo nodig voorziet daarin het eraan te koppelen + - of – -teken, wanneer de aard van de berekening niet direct uit de context blijkt. Echter, wanneer zo’n bedrag gecodeerd wordt weergegeven, zoals in zo’n formule, dan ontbreekt dat inzicht. Zodoende moet bedacht moet worden, dat (bedoelde) uitgaven op zich gezien worden als negatieve bedragen – tenminste als inkomsten positief van aard geacht zijn, wat gebruikelijk is. De aard van daarvan moet dus meegenomen worden bij de opbouw van de formule.
De codering voor de gemaakte kosten, of gedane investering, kan worden gecodeerd als Cf0, waarbij dat staat voor het bedrag van de ‘cashflow’ op het nul moment van de beschouwde periode. De codering van het moment, of de termijn binnen de beschouwde periode, wordt door de nummering van 0, primo, tot en met t, ultimo, aangegeven. Het begrip cashflow op zich staat gewoon voor een bepaald bedrag, vaak zonder dat daarbij aangegeven wordt of dat als positief of negatief geïnterpreteerd moet worden. Dat moet dan blijken uit de context, waar-in het geplaatst is. Zoals in zo’n formule. Aangezien Cf0 betrekking heeft op het aanvangs-moment van de geldstroom van die beschouwde periode, geeft die context aan het te zien als het totaal aan gemaakte kosten, c.q. de gedane investeringen.
Dat impliceert een negatief be-drag, zodat het aftrekken van die (negatieve) uitgaven aangegeven wordt met een +-teken. An-ders zou het optellen worden, want immers ( – * – ) = +.
Zoals hiervoor aangegeven maakt het wat uit, of de bedragen aan het begin of aan het einde van de termijn binnen de beschouwde periode geboekt staan. Dat verschil heeft immers de invloed van één termijn rente/rendement. De impact van de relatie daartussen wordt weergegeven via de volgende twee formules: CW0-achteraf = {CW0-vooraf / (1 + rt)} CW0-vooraf = {CW0-achteraf * (1 + rt)} Tags: Capital Budgeting model – DCF – Discounted Cash Flow – kapitaalwaarde – NCW – Net Present Value – NPV – payment – PMT.