is afgeleid van het Latijnse woord compositio, dat samenstelling betekent. Daarom wordt dan ook de plantenfamilie der samengesteldbloemigen, waarbij op een bloemhoofdje talrijke kleine bloempjes zijn ingeplant, zoals bij de margriet, de paardenbloem en vele anderen, de familie der composieten genoemd.
De familie, der composieten is een der grootste families van het plantenrijk: zij telt meer dan 13.000 soorten, 'die vooral in de gematigde luchtstreek groeien.
De bloemen van de composieten zijn bij de diverse soorten zeer verschillend gevormd. Heel typisch zijn de z.g. buisbloemen, die een buisvormige of soms trechtervormige bloemkroon hebben met vijf lippen, zoals je o.a. bij de korenbloem kunt zien. Als je de bloemblaadjes van zo’n buisbloempje van een composiet uittrekt, dan kun je opmerken, dat het kleine ding zowaar ook nog een kelk heeft. Meestal is die maar zeer klein en bestaat soms slechts uit een krans van haartjes, ingeplant op den top van het vruchtbeginsel.
Ook komen bij de composieten vaak de z.g. lintbloemen voor. Je kunt verschillende combinaties waarnemen: bij sommige vind je op het bloemhoofdje alleen buisbloemen, b.v. bij het kruiskruid; andere hebben in het midden van het bloemhoofd buisbloemen, die dan schijfbloemen worden genoemd, en aan den rand een krans van lintbloemen, die dan straalbloemen heten. Op onze composietenpagina’s zie je van dit soort tal van voorbeelden, b.v. de zonnebloem, enkele chrysanthen enz. Een derde groep heeft hoofdjes, die uitsluitend uit lintbloemen bestaan, b.v. de cichorei, waarover je reeds iets gelezen hebt.
Over het algemeen zijn de composieten nuttige planten voor den mens. Wist je b.v. wel, dat behalve de cichorei ook de. sla, de andijvie en het Brussels lof tot de composieten behoren? Ook de bij ons minder bekende, maar in het buitenland veel gegeten artisjok is een composiet.
Verder worden vele soorten in de geneeskunde gebruikt, zoals b.v. de grote en de kleine kamille. Van de eerste wordt de bekende kamillenthee getrokken, een probaat huismiddeltje om een verkoudheid „uit te broeien”, en om er mee te spoelen in geval van kiespijn.
En tenslotte mogen we niet vergeten, hoeveel schoonheid en sierlijkheid wij aan de composieten in onze tuinen en tuintjes danken: denk maar aan de asters, dahlia’s, chrysanthen en zonnebloemen.
Een compositie is dus altijd iets, dat uit verschillende delen is samengesteld. Zo spreekt men in de muziek van een mooie compositie, wanneer de delen van een muziekstuk een mooi harmonisch geheel vormen en men zegt van een schilderij, dat het goed van compositie is, wanneer de vlakverdeling en de verhouding tussen de onderdelen zuiver zijn.
Compositie is eindelijk ook de naam van verschillende legeringen of mengsels van metalen, in het bijzonder die van lood en tin en ook wel die, welke op zilver gelijken.
Compositiebuizen bestaan echter niet uit een legering, doch zijn loden buizen, van binnen of van buiten, of aan beide zijden met een laagje tin overtrokken.