in het algemeen de van hun omhulsels ontdane zaden van granen en van enkele andere gewassen (gerst, haver, boekweit, rijst), meer bepaaldelijk de zaden van de gerst; worden deze zeer fijn gegort (van hun omhulsels ontdaan), zoodat een kleiner of grooter gedeelte van de kern verwijderd wordt, dan verkrijgt men parelgort, de bewerkelijkste en daarom duurste, doch tevens de minst voedzame soort, wijl bij het verwijderen van het buitenste deel der kern de meest voedzame, bloedvormende bestanddeelen, die onmiddellijk onder de omhulsels gelegen zijn, verloren gaan. Gebroken gort van boekweit noemt men gewoonlijk grutten, die tot meel gemalen gruttenmeel leveren.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk