C4, H8O2. Een kleurlooze, naar ranzige boter riekende, scherp zuur smakende vloeistof, die in twee isomeren bestaat, liet normale of gistingsboterzuur, CH3.
CH2 CH2. COOH, en het isoboterzuur (CH3)2 CH. COOH. Het Normale B. komt in den vrijen toestand voor en zoowel in het plantenrijk als in het dierenrijk; het wordt gevonden in boter van koemelk, in zweet, levertraan, vleesch, inliet maagsap; het ontstaat bij de ontbinding van bewerktuigde zelfstandigheden, bij de oxydatie van eiwitstoffen enz , bij verrotting van proteïnstoffen, in moerassen, mest enz.; met basen vormt het meestal oplosbare zouten, en met alcohol welriekende ethersoorten; het is in water, alcohol en ether in elke verhouding oplosbaar, en kan door zouten weder uit de watervrije oplossing vrijgemaakt worden; in de koude stolt het; het kookt bij 163° C. en heeft een soortelijk gewicht van 0.9587 bij 20° C. De zouten van het B heeten butyraten.