Technische encyclopedie

Winkler Prins (1975)

Gepubliceerd op 23-12-2024

BLANCHEREN

betekenis & definitie

(Fr.: blanchir; Du.: blanchieren; Eng.: to blanch), in de conservenindustrie een warmtebehandeling waarbij daarvoor in aanmerking komende produkten op een temperatuur van 80...90 °C worden gebracht en voor korte tijd daarop gehouden om enzymatisch bederf tegen te gaan. De, meestal continu uitgevoerde, behandeling kan geschieden in heet water of met behulp van stoom in blancheurs.

Door blancheren worden niet alleen de enzymen geïnactiveerd, die afbraak van bepaalde vitaminen kunnen bewerkstelligen, tevens wordt lucht uit het weefsel verdreven, de consistentie gewijzigd en initiële infectie tegengegaan. Behalve water en stoom wordt voor enkele produkten hete lucht toegepast; voorts ook hoogfrequente elektromagnetische golven, waarbij geen uitloging optreedt, en infraroodbestraling.In de leerlooierij is blancheren het door afschaven gladmaken (slichten) van betere kwaliteiten gelooide huiden op een blancheermachine; in de metaalindustrie is het een nog slechts weinig gebruikte term voor reinigen van een metaaloppervlak door middel van beitsen.

< >