(Fr.: spectre de bande; Du.: Bandenspektrum; Eng.: band spectrum), emissie- of absorptiespectrum, veroorzaakt door moleculen. Analyseert men licht met een continu spectrum dat door een moleculair gas is gezonden met een spectroscoop dan vertoont het spectrum een aantal golflengtegebieden, waarin absorptie is opgetreden en die men aanduidt met banden, in tegenstelling tot de scherp begrensde lijnen die voorkomen in het absorptiespectrum van monoatomaire gassen.
Een nadere beschouwing met behulp van een spectroscoop met groot scheidend vermogen toont aan dat deze bandvormige absorptiegebieden in werkelijkheid zijn opgebouwd uit een zeer groot aantal absorptielijnen die zeer dicht naast elkaar liggen, d.w.z. onderling zeer weinig in golflengte verschillen.Evenals atomen (zie Atoommodel) bezitten moleculen een aantal stationaire toestanden met scherp bepaalde inwendige energie. Bij atomen komt deze inwendige energie op rekening van de verschillende energietoestanden waarin de elektronen kunnen voorkomen, bij moleculen zijn er extra interne bewegingsmogelijkheden die een zekere energie vertegenwoordigen. Zo kunnen de atomen in een molecule trillingen ten opzichte van elkaar uitvoeren, waarvan de energie-inhoud met vibratie-energie wordt aangeduid, terwijl het molecule ook in de ruimte kan rondtollen met een energie, die met rotatie-energie wordt aangeduid.
Beide bewegingstoestanden zijn gequantiseerd, d.w.z. dat zowel de vibratie- als de rotatie-energie slechts met eindige stapjes kan veranderen. De energie die bij een bepaalde stationaire toestand van het molecule behoort, is dus opgebouwd uit bijdragen van de elektronenenergie, de vibratie-energie en de rotatie-energie, en is in goede benadering de som van deze drie termen. De energie-inhoud van een molecule kan nu veranderen (bijv. door het absorberen van een lichtquantum) doordat een of meer van deze drie termen met een sprong verandert. De energieovergang ten gevolge van elektronenexcitaties (zie Aanslaan: aangeslagen toestand) is in het algemeen het grootst; verandering in alleen de vibratietoestand gaat met een kleinere energieverandering gepaard, terwijl zgn. rotatieovergangen de kleinste energieverschillen introduceren.
Bij een bepaalde elektronenovergang is een aantal veranderingen van de rotatie- en vibratietoestand mogelijk. De reeks banden, die hier bij hoort wordt met bandensysteem aangeduid. Bij een vaste verandering van de vibratietoestand is een aantal rotatieovergangen mogelijk, die samen een zgn. rotatie-vibratieband vormen.
De energieverschillen behorende bij vibratieovergangen zijn van de orde van enkele tienden van een elektronvolt; voor rotatieovergangen liggen deze waarden een factor honderd lager.