(Fr.: amylases; Du.: Amylasen; Eng.: amylases), enzymen uit de hydrolasegroep, te onderscheiden in ⍺- en β-amylasen, in het bijzonder polyasen die door hydrolytische splitsing de ─C─O─ (glycosidische) bindingen verbreekt in het midden van de ketens van koolhydraten als bijv. zetmeel en glycogeen, de brokstukken (oligosacchariden) afbreekt en deze voor resorptie en transport in het organisme geschikt maakt. Amylase wordt op technische schaal verkregen uit schimmels, vooral Aspergillus oryzae en soorten van het geslacht Mucor (‘broodschimmel’)Alleen in tegenwoordigheid van chloorionen (Cl−) zijn amylasen optimaal werkzaam.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk