Wouter Johannes van Troostwijk geb. Amsterdam 28 mei 1782, overl. Amsterdam 20 september 1810.
Leerling van A. en J. Andriessen (van de eerste tekenles, van de andere schilderlessen) en van A. van den Bosch (etsen). Bezocht van 1803 af de Amsterdamse Tekenakademie. Van 1805 af conciërge van het stadhuis te Amsterdam.
Heeft landschappen en stadsgezichten geschilderd en etsen vervaardigd. Was voor zijn tijd zeer modern van opvatting; door zijn vroege dood is zijn werk zeldzaam.
Tentoonstellingen Amsterdam 1808 en 1810: stalinterieur; zelfportret; morgenstond; een veestuk.
Rijksmuseum Amsterdam: Gelders landschap; Gelders landschap met uitzicht op een boerderij; de Raampoort te Amsterdam (W. J. van Troostwijk 1809). Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen, w.o. veestudies; vissende jongen (aquarel); rugstudie en academiebeeld; enz. Haags Gemeentemuseum: een arcadisch landschap, 1802. Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: 100 aquarellen en tekeningen. w.o. een veestuk (aquarel); grazende stier (aquarel); een door het water lopend meisje (aquarel); herder met vee (waterverf); vrouwelijk naakt; zittende oude man; studies van een kleine jongen (tekeningen). Teylers Stichting Haarlem: verschillende veestudies, meest sepiatekeningen: een herdersjongen (aquarel).
Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: dieren in een landschap; 14 tekeningen, w.o. 13 met koeien in een landschap en een rood- en zwartkrijtstudie naar koeiepoten. Gemeentearchief Haarlem: een tekening. Museum Fodor Amsterdam: landschap (sepiatekening); gezicht op de St.-Pietershal (tekening); koeiekop (tekening in kleuren); geit (tekening in kleuren); rustende boeren bij een stadswal (tekening in O.I. inkt). Museum Fodor Amsterdam (Verz. Splitgerber): gezicht op de oude St.-Pietershal te Amsterdam (aquarel).
Elzevier 1929 (LXXVIII, J. Knoef); Huebner; Immerzeel; Knoef; Kramm; Luns; Marius; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek VI; Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Van Hall I en II; Waller; Wurzbach.