Gepubliceerd op 14-02-2019

Pieter gerardus van os

betekenis & definitie

Pieter Gerardus van Os geb. Den Haag 8 oktober 1776, overl. Den Haag 28 maart 1839.

Leerling van zijn vader Jan van Os en van de Haagse Teken-Akademie 1794-1795; later medewerker van J. T. Abels. Lid van verschillende akademies en genootschappen.

Schilderde landschappen met nauwkeurig afgebeeld vee, taferelen uit de oorlog (hij was kapitein bij de vrijwilligers 1813-1814), heeft ook geëtst en gelithografeerd. Was werkzaam te Amsterdam van ±1796 af en schilderde daar aanvankelijk miniatuurportretten; vertrok omstreeks 1810 naar ’s-Graveland, Naarden 1813, ’s-Graveland tot 1819, Hilversum tot 1830 en na 1830 in Den Haag. Gaf les aan S. van den Berg, A. Brondgeest, G. A. van der Brugghen, A. Danekes, P. de Goeje, F. L. Huygens, A. Leijderdorp, P. F. van Os, J. van Ravenswaay, J. B. Tom, A. Verhoesen en W. Verschuur.

Tentoonstellingen Haarlem 1825, Amsterdam en Den Haag 1810-1838: verscheidene landschappen met vee (o.a. aan de Rijn); gezicht binnen Naarden gedurende het beleg en een batterij vóór Naarden in 1814: het dorp Hilversum; haven te Waalwijk; weide met ossen; gezicht bij Dinant; enz. Rijksmuseum Amsterdam: aan de Rijnkant; bij 's-Graveland (2 x); vee in de avond; twee veedrijvers; herders met vee; de kazematten van Naarden in 1814; winter te Naarden; beschieting van Naarden in 1814; leeuw met open muil. Gemeentemuseum Arnhem: wachtpost in de winter. Teylers Stichting Haarlem: landschap met vee; pentekeningen en sepia’s. Museum Bredius Den Haag: herder met schapen. Museum mr Simon van Gijn Dordrecht: de kazematten vóór Naarden in 1814.

Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: de witte os (P. G. (ineen) van Os f. 1809); landschap met bomen (P. G. van Os); landschap met boerderij (P. G. van Os f. 1829); ruim 20 aquarellen en tekeningen, o.a. bij Elten; schapen.

Museum Fodor Amsterdam: herten aan een beek (tekening); zeven herten in een landschap (pen en aquarel); landschap met herten aan een wed (aquarel); koeien aan een rivier (aquarel); herder met schapen in een landschap met bomen (pen, grijs gewassen): koeien aan een sloot (aquarel): heuvellandschap met troep koeien en schapen (pen. grijs gewassen); weide met koeien en schapen, omringd door bomen (aquarel). Gemeentearchief Amsterdam: zeilwedstrijd op het IJ (aquarel. 1816). Haags Gemeentemuseum: ram en schaap onder hoge bomen; koe en kalf (geïnspireerd op P. Potter); weide met vee; schaapskooi met schapen; heuvelachtig landschap met vee op de achtergrond; stierekop; landschap met vee; paarden, drinkend aan een poel; melktijd.

Raadhuis Naarden: de kazematten van Naarden (tekening). Rijksprentenkabinet Amsterdam: enige tekeningen (landschappen en een zelfportret). Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: 3 tekeningen. Gemeentemuseum Arnhem: wachtpost vóór Naarden (1813), gem. P. G. van Os: f. 1834; boer met kar en paard in landschap (bruikleen). Jan Cunen Museum Oss: landschap met vee.

Huebner; Immerzeel; Knoef; Kramm; Luns; Marius; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek X; Op den Uitkijk (H. C. de Bruijn jr) november 1958 (blz. 87-91); Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Van Hall II; Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten VI; Waller; Wurzbach.

< >