Gepubliceerd op 21-02-2019

Nicolaas bauer

betekenis & definitie

Nicolaas Bauer geb. Harlingen 12 september 1767, overl. Harlingen 28 maart 1820. Leerling van zijn vader H. A. Bauer.

Legde zich aanvan­kelijk toe op het schilderen van landschappen en stadsgezichten, naderhand begon hij naam te ma­ken als behangselschilder, maar beroemd is hij geworden door het schilderen van marines. Was de beste Friese schilder van zijn tijd.

Van 1808 af was hij lid van de Amsterdamse en de Brusselse Akademie.

P. G. van Os heeft hem in zijn begin­periode wel eens bij het stofferen geholpen.

Sig­neerde: N. Baur.

Tentoonstellingen te Amsterdam in 1810: woelige zeeën; in 1813: gezicht op het IJ met zeilende schepen; stil water voor Dordrecht; hevige storm; in 1814: de Groenmarkt te Amsterdam; binnenhuis met doorkijk; aan het strand te Scheveningen bij opkomende storm; woelig water (Texel); in 1816: gezicht op Harlingen; de landing van de koning te Scheveningen; in 1818: bombardement van Algiers door de Engelse en Hollandse eskaders; diverse marines;

in 1820: havenhoofd met schepen, gestoffeerd door A. de Lelie. Rijksmuseum Amsterdam: een stil en woelig water: Engels-Hollandse vloot bij Algiers; de brand der Algerijnse schepen; het bombardement van Algiers; hulp der sloepen te Algiers.

Nederlands Historisch Scheepvaart Museum Amsterdam: gezicht op het IJ voor Amsterdam; tjalk met ferrytuig (sepiatekening).

Gemeentemuseum Harlingen: riviergezicht; grisaille (zinnebeeldige voor­stelling van de handel); vier wandschilderingen, t.w. ge­zicht op een rivier; gezicht op een dorpje met kerk; landelijke herberg; landelijke kermis.

Herenhuis Voor­straat 68 Harlingen: enige behangselstukken (gem. N. Bauer 1796).

Museum Boymans-van Beuningen Rotter­dam: woelig water; zee bij sterke wind (beide teke­ningen). Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: tekening. Rijksprentenkabinet Leiden: tekeningen, w.o. schepen op een woelige zee; Harderwijk met gezicht op de landings­steiger.

Fries Museum Leeuwarden: ijsvermaak op de stadsgracht te Leeuwarden, 1809; schepen bij Dordrecht. 1813; woelig water met schepen.

Rijksprentenkabinet Am­sterdam: tekening(en). Rijksmuseum ‘Zuiderzeemuseum’ Enkhuizen: schepen op de Zuiderzee voor Enkhuizen.

Eekhoff; Huebner; Immerzeel; Knoef; Luns; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek II; Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Van Hall; Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten IX; Wurzbach.

< >