Louis Moritz geb. Den Haag 29 oktober 1773, overl. Amsterdam 22 november 1850. Aanvankelijk zou hij letteren studeren, later in militaire dienst gaan.
Was lange tijd hoofd van het beheer over de werktuigen en dekoraties van de Amsterdamse Schouwburg. Was lid van het Koninklijk Nederlands Instituut te Amsterdam en van de Koninklijke Akademies te Brussel en Gent. Gaf les aan H. J. van Amerom en H. C. Haages. Leerling van D. van der Aa. Werkzaam in Den Haag, Amsterdam 1810-1847, Leiden en daarna weer in Amsterdam.
Hij schilderde portretten, figuurstukken, historische voorstellingen en later meer paardenstukken (w.o. stalinterieurs met deze dieren en militairen te paard); heeft ook geëtst.
Tentoonstellingen Amsterdam. Rotterdam en Den Haag 1809-1847 en Haarlem 1825: portretten; ecce homo; de opwekking van het dochtertje van Jaïrus; Christus in de tempel; Achilles en Eneas; Hagar en Ismaël; de dood van Marcus Antonius; Alexander de Grote met het paard Bucefalus; feestmaal op het slot te Muiden in de 17de eeuw; kaartlegster; godvruchtig meisje; kindje slapend op rustbed; kind op een bok; stal met twee paarden; kozakkennachtleger; rustplaats van kozakken in het bergland; enz.
Rijksmuseum Amsterdam: kozakkenlegerplaats; een portret; de dood van Antonius Pius. R.K. kerk (H. Anna) Amsterdam: een altaarstuk. Stadsschouwburg Amsterdam: portretten van artisten. Universiteit van Amsterdam: herenportret. Natura Artis Magistra Amsterdam: een aap. Raadhuis te Weesp: een groep van drie burgemeesters (gem.
L. Moritz 1821). Museum De Lakenhal Leiden: een dames- en een herenportret (beide niet gem.). Huize Warmelo Schipbekerhuizen: enkele familieportretten. Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: stal met wit paard. Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen (portretten). Rijksprentenkabinet Leiden: zelfportret met hond (tekening). Gemeente Tilburg: Willem II. als prins van Oranje in de slag bij Waterloo.
Immerzeel; Knoef; Kramm; Kunstkronijk 1843144 (blz. 42, 44); Luns; Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Voorloopige lijsten der Nederlandsche Monumenten V2. V2, VII; Van Hall; Waller; Wurzbach.