Gepubliceerd op 14-02-2019

Kasper niehaus

betekenis & definitie

Kasper Niehaus geb. Groningen 29 oktober 1889. Woonde en werkte in Groningen, Bergen tot 1937, Amsterdam, Groet; sinds 1943 in Bergen (N.H.). Leerling van de Akademie ‘Minerva’ te Groningen en van de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksakademie te Amsterdam.

Schildert en tekent, naakten en gedrapeerde figuren in landschap, geklede figuren in landschap en dorpsgezichten in klassicistische stijl. Maakt tevens wandschilderingen. Schrijver over kunst, o.m. ‘Moderne Nederlandse Kunst’, en was jarenlang kunstkriticus. Lid van het Kunstenaarscentrum Bergen N.H.

Wandschilderingen: in het Rijksinstituut voor rassenonderzoek van landbouwgewassen te Wageningen: in het gebouw X van het Akademisch Ziekenhuis te Leiden: in de hal van het ministerie van Landbouw. Visserij en Voedselvoorziening in Den Haag. Werk in het Stedelijk Museum Amsterdam: Gemeentemuseum Alkmaar. Haags Gemeentemuseum', zelfportet; de wandeling. Rijkscollectie: baders en zeilschepen; landschap met vrouwen: badende naakten met zeilschepen: herders, hinde en hert; ‘Méditerranée’, 1960.

Klomp: Luns: Mak van Waay: Plasschaert: Thieme-Becker: Van Hall I en II: Waller.

< >