Jan de Beijer geb. Aarau (Zwitserland) ged. 30 september 1703, overl. bij Kleef omstreeks 1785. Ging op jeugdige leeftijd naar Amsterdam, waar hij tekenlessen ontving van C. Pronk. Op ruim 40-jarige leeftijd nam hij schilderlessen bij J. M. Quinkhard.
Heeft weinig geschilderd: zijn ‘Binnenplaats van het Leprozenhuis’ bevindt zich in het stadhuis van Amsterdam. In laatstgenoemde stad verbleef hij van ± 1752 tot 1765. Meer aquarellen en tekeningen, min of meer in de trant van zijn leermeester C. Pronk, en legio afbeeldingen van steden, dorpen, kastelen, kerken enz., w.o. veel in Gelderland, Utrecht en in de omgeving van Kleef.
Gemeentemuseum Arnhem: gezicht op Arnhem; enige tekeningen en sepia’s, w.o. een afbeelding van de St.Walburgskerk (1742). Gemeentearchief Amsterdam: circa 25 aquarellen en tekeningen van stadsdelen te Amsterdam (w.o. de Rozengracht, de Noordermarkt, de N.Z. Voorburgwal met het postkantoor; enz.). Museum De Waag Deventer: enige stadsgezichten (tekeningen). Teylers Stichting Haarlem: verschillende aquarellen en tekeningen van stadsgezichten. Gemeentearchief Rotterdam: enkele tekeningen. Kasteel Eisden (Limburg): gezicht op Eisden (pentekening 1740).
Rijksarchief Utrecht: tekeningen, w.o. gezichten op Abcoude; kasteel Nijenrode; IJselstein; enz. Gemeentearchief Utrecht: tekeningen van gebouwen en stadsdelen van Utrecht. Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: ± dertig tekeningen, w.o. gezicht op Zutphen (aquarel); kerk te Jutphaas (pentekening); de Steenpoort te Goch (pen- en sepiatekening); de stad Wezel (pentekening): de Plaets van St. Aubin te Namen (sepiatekening). Museum Fodor Amsterdam (Verz.
Splitgerber): vergaderplaats van de Kwakers (1796. sepiatekening). Bibl. Prov. Gen. Den Bosch: ruim 40 aquarellen en tekeningen (in O.-I. inkt) van Noordbrabantse steden en dorpen.
Gemeente Kampen: gezicht op het stadhuis te Kampen (tek.). Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen w.o. gezicht op IJselstein (O.I. inkt); een straatje te Alphen (kleuren). Rijksprentenkabinet Leiden: twee tekeningen in waterverf, w.o. gezicht op kasteel IJselmonde. Gemeente-archief Haarlem: een groot aantal tekeningen, meest gezichten in en om Haarlem. Museum Fodor Amsterdam (Verz. Splitgerber): een groot aantal tekeningen, w.o. een wintergezichtje met arresleden; het Athenaeum Illustre, op de Fluwelenburgwal te Amsterdam; de Munttoren; gezicht langs de Pijpenmarkt; wintergezicht in de Plantaadje; het Amstelveld; de Doelensluis; de Munttoren; de Schouwburg: enz.
Immerzeel; Kramm; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek II; Scheen; ThiemeBecker; Van Hall II; Voorloopige lijsten der Nederlandsche Monumenten VII, VIII; Waller; Wurzbach.