Gepubliceerd op 21-02-2019

Henri adelbert janssen

betekenis & definitie

Henri Adelbert Janssen (‘Harry van Kruiningen’) geb. Kruiningen 28 januari 1906. Woonde en werkte in Hansweert, Delft; sinds 1912 in Amsterdam. Leerling van het Instituut voor Kunstnijverheid te Amsterdam en van het Tekeninstituut Piersma aldaar.

Graficus (etsen en litho’s). Bibliofiele uitgaven: Achnaton, Metamorfozen, Gilgamesj-epos, met kleurenlitho’s. Zéér begaafd kunstenaar (schreef een goed boek over de techniek van de grafische kunst). Verkreeg de Kunstsportprijs, Prins Bemhardfonds 1959, de Prijs van de Critici 1962. Benoemd tot erelid van de akademie v. B.K. te Florence in 1964 en verkreeg in 1965 de zilveren medaille internationale boek en grafiektentoonstelling te Leipzig. Lid van ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam, de Liga ‘Nieuw Beelden’, ‘De Grafische’ en van de Federatie van Beroepsver. v. Kunstenaars.

Geeft les aan de Akademie v. B.K. te Arnhem en gaf o.m. les aan W. F. Bakker, F. D. van Batenburg, A. E. Kerkhoven, D. Meijer, P. V. Wartena.

Haags Gemeentemuseum: stilleven. Centraal Museum Utrecht: affiche, ca. 1962; boomdieren (kleurenets). Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven; grafisch werk. Rijkscollectie: stilleven met paardeschedel, 1935; stilleven met tuingereedschap; een grote collectie grafisch werk.

H. van Kruiningen, 'Techniek van de grafische kunst', uitg. Lemniscaat, Rotterdam 1966; Maandblad v. B.K. 1947, no 23 (blz. 142-143); Mak van Waay.

< >