Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Steele (richard)

betekenis & definitie

Steele (richard) - Eng. schrijver, 1672—1729, geb. te Dublin, ontving zijn opvoeding op Charterhouse school, waar hij vriendschap sloot met Addison. Hij stud. te Oxford, nam dienst in het leger, was vaandrig in de Coldstream Guards. Later bekleedde hij het ambt van Gazetteer. Hij begaf zich in de politiek, was een vurig Whig en lid van het Lagerhuis tot den val der Whigregeering.

Na den dood van koningin Anna braken betere dagen voor S. aan. Hij werd ridder en opperstalmeester. Zijn geheele leven was hij verkwistend geweest en ten slotte wegens schulden gedwongen, Londen te verlaten. Zijn laatste jaren bracht hij te Carmarthen door. In zijn soldatentijd ving S.’s letterkundige loopbaan aan met het verschijnen van The Christian Hero (1701), een vroom boek, dat men niet van S. verwacht had. Daarna beproefde hij tooneelstukken te schrijven: o. a. The Funeral (1701) ; The Lying Lover (1703); The Tender Husband (1705) ; The Conscious Lovers (1720), dat verreweg het beste is. Deze stukken zijn sentimenteel, maar zij onderscheiden zich — vergeleken bij de spelen van tijdgenooten— door hun beschaafden toon. In 1709 verscheen het blad The Tatler, dat drie maal per week uitkwam en waarin S. de meeste artikelen schreef.

S. trachtte eerst van de Tatler een courant te maken met overzichten en het nieuws van den dag. Dit laatste verdween allengs en er bleven slechts over de Essays in eenvoudig, zuiver Eng., vaak over letterkundige en politieke onderwerpen, maar meer nog over gewoonten uit dien tijd. In het schrijven van deze Essays was S. een meester en doet hij weinig onder voor Addison, wiens naam met den zijnen onafscheidelijk verbonden is. Na de Tatler verscheen de Spectator, meer het werk van Addison dan van S. en daarna nog achtereenvolgens : The Guardian, The Lover, The Englishman. De grondtoon van zijn karakter was ernstig. Hij wilde het zedelijk peil zijner tijdgenooten verheffen, door te wijzen op allerlei verkeerde gewoonten, o. a. duelleeren.

< >