Rozenolie - de fijne aetherische olie met water gedestilleerd uit de bloembladen van zeer enkele variëteiten der roos (Rosa centifolia en R. damascena). De vervaardiging van r. is van oudsher bedreven in Bulgarije en Turkije, in latere jaren ook in Z.-Frankrijk en bij Leipzig door de bekende firma Schimmel te Miltitz. Technisch staat de bereiding in de Balkanstaten nog op zeer laag peil. Centrum van de industrie is daar Kazanlik.
Schimmel heeft de destillatie van r. uit zelf gekweekte rozen weten te moderniseeren en levert een product, dat in kwaliteit en gelijkheid van samenstelling ver boven het Bulgaarsche staat. In opbrengst blijft de firma Sch. achter bij Buig., n.l.1 K.G. r. op 5—6000 K.G. rozenblaadjes tegen in B. 3000 K.G. blaadjes, doch in effectieve reukkracht overtreft Sch. de oudere werkwijzen. Chemisch bestaat r. in hoofdzaak uit citronellol, geraniol en phenylaethylalkohol (kunstmatige r.). Daarnaast geven echter kleine hoeveelheden andere stoffen juist den fijnen reuk. De physische eigenschappen wisselen sterk met de herkomst. Het constante Duitsche product heeft een s. g. van 0,85—0,87. De totaalproductie van Bulgarije bedraagt 4—7000 K.G. per jaar, die van Schimmel slechts eenige honderden K.G. R. wordt wegens zijn hoogen prijs (f 200.— tot ƒ 750.— per K.G.) zeer dikwijls vervalscht, vooral met palmarosaolie en lemongrassolie, of wel men destilleert de rozenblaadjes direct met geraniol.