Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Raapolie

betekenis & definitie

Raapolie, - wordt geperst uit de zaden van verschillende Brassicasoorten (Br. rapa of raapzaad, Br. napus of koolzaad). Vroeger was r. de voornaamste inlandsche vette olie; tegenwoordig is zij door den opbloei der petroleumindustrie en den invoer van groote hoeveelheden tropische vetten voor consumptiedoeleinden, van minder belang geworden. Zij wordt na het persen gezuiverd van plantenslijm door behandeling met sterk zwavelzuur en flink nawasschen of uitstoomen, of door koken met zetmeel en uien, gevolgd door filtreeren. De fijnste geraffineerde r. is bekend als „patentolie” en „boterolie”.

Zij wordt gebruikt als bakolie en in ouderwetsche olielampen. De grootste hoeveelheden minder gezuiverde olie gaat naar de zeepfabrieken. Tegenwoordig wordt zij ook gehard (zie VETHARDING). Het soort. gew. bedraagt 0,91-0,92, het stolpunt ligt bij + 2 tot -10° C. Chemisch bestaat r. in hoofdzaak uit glyceriden van het met ricinolzuur isomere rapinezuur (C17H32OHCOOH) en brassicazuur.

< >