Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

kruidmoes

betekenis & definitie

(kruudmoes), o., (ook: groenmoes, melkmoes, kruudjemoes), gekruide karnemelkse gort met rozijnen, rookworst en spek.

(e) Kruidmoes is een Ned. gerecht, dat van eind april tot diep in juli (als de aardappels slecht zijn) als hoofdschotel werd gegeten. Hoofdbestanddelen: gepelde gerst, gekookt in karnemelk met gerookte of verse worst en doorregen spek of ham, en desgewenst gesneden bladen van snijbiet of melde. Als dit gaar is, komen er grote rozijnen bij en zeer fijn gehakte bladen van myrrhis en mentha, venkel, bieslook, zuring, pieterselie, zwarte bessen, brandnetels enz.; volgens de overlevering zouden dit 7—9 kruiden moeten zijn. Men eet de kruidmoes lauw of koud met stroop of suiker.

< >