vruchtenconserve die verduurzaamd is door het met een voldoende hoeveelheid suiker te verzadigen, zonder dat daarbij gelering (zoals bij jam) optreedt. Hiertoe worden ze verschillende malen gelegd in stropen met stapsgewijs toenemende concentratie, zodat steeds meer suiker in de vrucht doordringt en tenslotte een gehalte van 70-75 % bereikt wordt.
De confijtstropen bevatten ca. ⅓ glucosestroop, om uitkristalliseren van de saccharose te voorkomen. Behalve hele vruchten worden ook vruchtdelen en andere plantedelen gekonfijt. Zo levert de in halve stukken gesneden citroen of cederappel →sukade en worden oranjesnippers van in repen gesneden sinaasappelschil gemaakt. Roodgekleurde kersen leveren de bigaro’s en cocktailkersen. Gember is de geconfijte wortelstok van de gemberplant. Geconfijte vruchten worden gebruikt in compote en vruchtensla, pudding en vla, als vulling en garnering van hakwaren, ter decoratie van wildschotels enz.