[Eng.], m. (-s), (ook: bulkschip), vrachtschip dat speciaal gebouwd en ingericht is voor het vervoer van gestorte droge lading die ‘in bulk’ wordt verscheept, zoals steenkool, erts, graan, suiker en gips.
Na de Tweede Wereldoorlog is zowel het aantal als de grootte van bulkcarriers enorm toegenomen (in 1974 was 280000 t draagvermogen al geen uitzondering meer). Uiterlijk gelijkt de bulkcarrier veel op de tanker: de voortstuwingsinstallatie bevindt zich in beide typen in het achterschip, evenals het dekhuis, waarin de accommodatie voor de bemanning, en de brug bovenop. Alleen op de grote meren in Noord-Amerika komt een type bulkcarrier voor met het dekhuis op het voorschip; dit in verband met de speciale problemen van de vaart aldaar.
Het deel van de romp beschikbaar voor lading is door dwarsscheepse schotten in ruimen verdeeld tegen verschuiving van de lading waardoor de stabiliteit van het schip in gevaar zou komen. De luikopeningen zijn zo groot mogelijk om met grijpers of verplaatsbare transportbanden te kunnen laden of lossen. De zijwanden van de ruimen lopen naar de boven- en onderzijde schuin toe; boven om het vrije oppervlak van de lading zo klein mogelijk te houden, zodat de lading bij zwaar weer bij slingerend schip niet gaat schuiven en de stabiliteit in gevaar kan brengen; onder, opdat tijdens het lossen zo lang mogelijk met grijpers gewerkt kan worden. In de door dwarsschotten onderverdeelde ruimte tussen de zijwanden van de ruimen en de scheepshuid kan ballastwater of vloeibare lading (b.v. ruwe aardolie) worden vervoerd; dit laatste scheepstype heet dan ertstanker. Aangezien bulkcarriers zelden of nooit op de heen- en terugreis een zelfde soort lading vervoeren (veelal erts op de heen- en graan op de terugreis) worden ze zelden zó sterk gebouwd dat ze in alle ruimen zware lading (zoals erts) kunnen vervoeren; een veel voorkomende constructieformule is, dat het draagvermogen ten naaste bij wordt benut met erts in de ruimen 1, 3, 5 en 7, resp. met graan in alle ruimen. Verreweg de meeste bulkcarriers hebben geen eigen laad- en losgerei..