Onze Taal Woordpost

Genootschap Onze Taal (2020)

Gepubliceerd op 25-01-2021

precair

betekenis & definitie

zorgelijk, twijfelachtig, onzeker

uitspraak
[pree-kèr]

citaat
“Hoe rationeel en integer hij ook met de precaire onthullingen uit het onderzoek naar de dood van Laius wil omgaan, hij blijkt ‘ziende blind’ geweest en kan maar geen vat op de ontwikkelingen krijgen.”
Bron: ‘Oedipus': een sombere, moderne thriller in een realistische entourage (Alexander Hiskemuller, Trouw, 11 april 2018)

woordfeit
Precair betekende aanvankelijk niet alleen ‘onzeker’ en ‘zorgelijk’, maar ook ‘tijdelijk’. Het komt van het Franse précaire, dat ‘van onzekere duur of toekomst’ en ‘slechts met tijdelijke toestemming’ kon betekenen. Dit Franse woord is ontleend aan het Latijnse precarius, dat oorspronkelijk ‘als gunst verleend/verkregen’ betekende en daardoor ook ‘van tijdelijke aard’ en ‘onzeker, onbestendig’. Het is afgeleid van het werkwoord precari ‘smeken, verzoeken’, dat zelf een afleiding is van prex/preces ‘gebed, smeekbede, verzoek’.
Een verwant woord is precario: dit is in het Latijn het bijwoord bij precarius in de betekenis ‘als gunst verleend/verkregen’. In het Nederlands komt het onder meer voor in het woord precariobelasting, dat we

< >