Gepubliceerd op 17-01-2021

Olieverontreiniging

betekenis & definitie

v. (-en), de vervuiling van het milieu door olie.

© Door de afgifte van olie en olieprodukten aan het milieu als gevolg van menselijke activiteiten worden vooral het oppervlaktewater en het zeewater verontreinigd.

Naar schatting komt jaarlijks ca. 5-10 mln. tolie en olieprodukten in de oceanen terecht. Deze verontreiniging wordt veroorzaakt door ongelukken met tankers en boortorens, het schoonmaken van tankers, verliezen bij overpompen, breuken in pijpleidingen, verliezen bij boren en winnen op platforms en is verder afkomstig uit industrieel en huishoudelijk afval. Ruwe olie verdampt op zee in 1,5 jaar voor ca. 50 %, stookolie daarentegen verdampt nauwelijks. Een deel van de olie wordt afgebroken door micro-organismen. Door het ontbreken van voedingszouten zijn er echter weinig bacteriën aanwezig zodat dit een langdurig proces is. Er kunnen ook emulsies ontstaan, die nabij de kust zand opnemen waardoor een halfvaste substantie ontstaat die niet meer in water wordt gedispergeerd.

De zwaardere componenten en teerachtige substanties zetten zich op de kust af of zinken met vuil en zand naar de bodem, waarbij de zelfreiniging van de diepere waterlagen geheel wordt verstoord. Toch lijkt het milieu zich na enkele jaren in zekere mate te herstellen van olierampen zoals met de Torrey Canyon (1967) en de Amoco Cadiz (1978), hoewel de populaties van plant- en diersoorten achteruit gaan. De acute toxiciteit van de olie is meestal laag. Dat grote aantallen vogels slachtoffers worden van de olie wordt veroorzaakt door de invloed die de olie heeft op de waterafstotende stoffen in het verenkleed van de vogels, waardoor isolatie en drijfvermogen worden aangetast.

De bestrijding van olie op zee gebeurt o.a. vanaf speciale → oliebestrijdingsvaartuigen door het opsluiten van de olie in barrières van olieabsorberende kunststoffen, door het binden van de olie met hooi, stro, turfmolm, cokes, textielafval of schuimplastics, door het dispergeren van de olie met detergenten (vaak zijn de detergenten echter schadelijker voor het milieu dan de olie), door de olie met klei of zand te laten bezinken of door de olie te verbranden (b.v. met behulp van napalm). Afb.p.468.

< >