Gepubliceerd op 17-01-2021

Hartluchtbrug

betekenis & definitie

v./m., vliegdienst georganiseerd door de Ned. Hartpatiënten Vereniging en de overheidswerkgroep Hartchirurgie Buitenland, met de bedoeling Ned. hartpatiënten de gelegenheid te geven in het buitenland een hartoperatie te ondergaan.

© De hartluchtbrug startte in 1976, waarbij patiënten naar Houston (VS) werden overgebracht. Spoedig daarna waren ook andere buitenlandse hartcentra hiervoor beschikbaar, waaronder één in Genève en twee in Londen, sinds aug. 1977. De oprichting van een hartluchtbrug was vooral noodzakelijk omdat de capaciteit van de Ned. centra niet snel genoeg kon worden opgevoerd; hierdoor ontstonden onaanvaardbaar lange wachttijden (ruim een jaar) voor een hartoperatie. De in 1967 voor het eerst aangebrachte → aortocoronaire bypass bleek zeer succesvol, vooral voor de behandeling van angina pectoris, de beklemmende pijn op de borst die het gevolg is van kransslagadervernauwingen. De operatie kan ook worden toegepast ter voorkoming van een hartinfarct of om de situatie na een hartinfarct te verbeteren.

In Nederland is de behoefte aan kransslagaderchirurgie vele malen groter dan de behoefte aan alle soorten hartoperaties samen. Overigens zijn lang niet alle patiënten met een afwijking aan de kransslagaders met een operatie te helpen. Bij patiënten die via de hartluchtbrug worden geholpen gaat het in de meeste gevallen om een aortocoronaire bypass-operatie. De beleidscommissie hartchirurgie in de academische ziekenhuizen verwachtte in 1980 ca. 200 open-hartoperaties te verrichten. Daarnaast hoopt men dat nog 200 open-hartoperaties in algemene ziekenhuizen kunnen worden verricht. Dit betekent echter niet dat aan de behoefte zal zijn voldaan.

Uitbreiding van nieuwe centra wordt noodzakelijk geacht, evenals het opleiden en aanstellen van gespecialiseerde chirurgen, om alle Ned. hartpatiënten in eigen land te kunnen behandelen. In België bestond een hartluchtbrug in de jaren zestig. Inmiddels kan de heelkundige uitrusting in België aan de behoefte voldoen.

< >