Gepubliceerd op 17-01-2021

Consumentenelektronika

betekenis & definitie

v., ben. voor gebruiksvoorwerpen, waarin micro-elektronische circuits of chips centraal staan en die bestemd zijn voor een zo breed mogelijke groep van afnemers.

© De consumentenelektronika is voortgekomen uit de mogelijkheid om micro-elektronische chips in grote aantallen te fabriceren. Dank zij die chips worden allerlei bestaande en nieuwe produkten met veel elektronische circuits niet alleen veel goedkoper, maar ook sneller en betrouwbaarder en nemen zij veel minder ruimte in dan anders het geval zou zijn geweest.

Hoewel het ontwerpen, testen en fabriceren van een geminiaturiseerd elektronisch circuit voor een bepaald produkt een kostbare aangelegenheid is, kunnen chips door de massaproduktie erg goedkoop worden. Het eerste consumentenelektronikaprodukt (de elektronische zakrekenmachine) toonde dat aan. Een Japanse fabrikant bracht de eerste zakrekenmachine ca. 1970 op de markt. Ze boden alléén de vier basisrekenfuncties: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen, waarbij de uitkomsten moesten worden afgelezen in een beperkt en nog onvolmaakt leesvenster (display), samengesteld uit LED’S (→ lichtemitterende diode). Deze eerste zakrekenmachientjes kostten vele honderden guldens, maar waren desondanks een groot commercieel succes. De markt voor deze machientjes werd direct daarop ook ontdekt door andere fabrikanten.

De chips en de uitleesvensters werden in de VS en later in Japan in zeer grote aantallen gemaakt en verbeterd, waarna de assemblage van de machientjes werd uitbesteed aan landen met lage produktiekosten, zoals Taiwan en Korea. Daardoor en door een enorme concurrentie daalden de prijzen voor zakrekenmachientjes in enkele jaren zeer aanzienlijk. Toen de markt verzadigd raakte, werden nieuwe behoeften gekweekt door de rekenmachientjes van steeds meer mogelijkheden te voorzien, terwijl de simpele calculators werden ondergebracht in sleutelhangers, digitale horloges, balpennen en zelfs in wegwerpversies met reclame-opdruk.

Bij rekenmachines is het in de consumentenelektronica niet gebleven. De producenten hebben vooral de laatste jaren een onoverzienbaar produktenassortiment op de markt gebracht. Klokjes, wekkerradio’s, schaakcomputers, video- en computerspellen, autoaccessoires, afstandsbedieningsapparaatjes voor televisie en radio-apparatuur, keukeninstallaties, beveiligingssystemen, automatische foto-, filmen videocamera’s, telefoonbeantwoorders en automatische telefoonnummerkiezers zijn slechts een willekeurige greep uit een enorme hoeveelheid. Ondanks de veelheid en verscheidenheid aan produkten, begint zich een herkenbare ontwikkelingslijn af te tekenen in de richting van hobby- en privé-computersystemen. Tussen de simpele zakrekenmachine en de microcomputer ligt nog een breed terrein, dat echter zienderogen smaller wordt: de calculator wordt steeds veelzijdiger en het microcomputersysteem steeds simpeler en goedkoper. Enerzijds is de calculator al uitgegroeid tot een programmeerbaar computertje, dat numerieke gegevens (getallen) kan verwerken. Anderzijds komen microcomputersystemen, die alfanumerieke gegevens (getallen èn woorden) kunnen verwerken, al binnen het bereik van de particulier.

Typerend voorbeeld van een overbruggingssysteem is de microcomputer zx-80 van Sinclair. Deze alfanumerieke calculator kost enkele honderden guldens, is programmeerbaar in de programmeertaal BASIC en kan op een gewoon televisietoestel en een cassetterecorder worden aangesloten. Daarnaast zijn er al echte pocketcomputers: een soort calculators met een alfanumeriek (QWERTY) toetsenbord en met een langgerekt uitleesvenster van vloeibare kristallen. Ook deze pocketcomputers zijn in BASIC programmeerbaar. Eenmaal in het bezit van een eenvoudig microcomputersysteem met een beperkt intern geheugen, worden voor de privé-computergebruiker uitbreidingen naar omvangrijker en veelzijdiger systemen met schijfgeheugens, telecommunicatie- en teleprocessingsmogelijkheden, printers, tekstverwerking en in de toekomst zelfs gegevensuitwisseling met banken, vanzelfsprekende en betaalbare vervolgstappen. De markt voor privé-computersystemen is momenteel een van de snelst groeiende. Afb.p.171.

< >