Ieder huishouden moet natuurlijk een energiecontract afsluiten. Op die manier kan er namelijk gebruik worden gemaakt van gas en stroom, afkomstig van de energieleverancier. Toch kan het zijn dat een huishouden op zoek is naar een (nieuw) energiecontract, omdat er bijvoorbeeld een verhuizing op de planning staat. Komt deze verhuizing toch iets dichterbij dan gedacht? In dat geval kan een spoedaanvraag een must zijn. Wat een spoedaanvraag is bij het aanvragen van een energiecontract, staat hieronder op een rij.
Energie afsluiten via de reguliere weg
Als er normaal gesproken een energiecontract moet worden afgesloten, is het belangrijk dat dit ruim van tevoren gedaan wordt. De leverancier moet namelijk ook het contract in orde maken en ervoor zorgen dat er op het gewenste moment gebruik kan worden gemaakt van energie en gas. Vaak is het een tip om de dag van de sleuteloverdracht door te geven op het moment dat het nieuwe energiecontract in moet gaan. Zo kan men zonder problemen gas en stroom afnemen bij de leverancier. Toch kan het zijn dat de reguliere aanvraag te veel tijd in beslag neemt en er heel snel een nieuw energiecontract moet worden afgesloten. In dat geval kan er worden gedacht aan een spoedaanvraag.
Energiecontract afsluiten met spoed
Moet er snel een nieuw energiecontract worden afgesloten? Dan kan een spoedaanvraag een uitkomst bieden. Als een energiecontract met spoed wordt aangevraagd, gaat de aanvraag in een sneller tempo dan normaal. Vaak worden dit soort aanvragen binnen een dag behandeld, zodat er geen problemen ontstaan wat betreft het afsluiten van het net op een bepaalde datum, bijvoorbeeld. Wel kan de duur van dit soort aanvragen natuurlijk per energieleverancier verschillen. Lees hier meer over door te zoeken op spoedaanvraag energie binnen 24 uur.
Het is wel goed om rekening te houden met een aantal belangrijke punten bij het doen van een spoedaanvraag. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een borg moet worden betaald, of dat er wordt gevraagd voor het aanleveren van een koop- of huurovereenkomst. Op deze manier kan er worden gecheckt of het daadwerkelijk om een verhuizing gaat.
Het soort contract
Bij het aanvragen van een nieuw energiecontract, moet er eerst worden gekeken welke verschillende energiecontracten er eigenlijk allemaal bestaan.
Vast, variabel of dynamisch contract
Een energiecontract kan een verschillende duur hebben. Zo bestaat er het vaste energiecontract of het variabele energiecontract. Het verschil tussen deze twee contracten, zijn onder andere de tarieven. Bij een energie vast contract is er sprake van vaste tarieven, terwijl bij een variabel contract sprake is van variabele tarieven. De tarieven bij een variabel contract kunnen dus tussendoor veranderen, terwijl bij een vast contract de tarieven gedurende de hele looptijd hetzelfde kunnen zijn. Een variabel contract kan overigens iedere maand geëindigd worden, terwijl een vast contract verbonden zit aan een bepaalde looptijd. Daarnaast kan zekerheid ook erg prettig zijn, wat bij een vast contract wél het geval is en bij een variabel contract wat minder. Dit omdat de tarieven dus tussentijds kunnen veranderen.
Naast het vaste of variabele energiecontract bestaat er ook nog het dynamische energiecontract. Bij zo’n contract veranderen de tarieven constant. Het kan zomaar zijn dat de energieprijzen in de ochtend een stuk hoger liggen dan in de avond. Niet ieder energiecontract biedt dynamische energiecontracten aan.
Groene of grijze energie
Daarnaast is het ook goed om te weten dat een energieleverancier groene of grijze energie kan aanbieden. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals de zon. Het afnemen van groene energie kan dus in dit geval een duurzame keuze zijn. Grijze energie wordt daarentegen opgewekt uit bijvoorbeeld olie, wat een stuk mindere duurzame keuze is. De keuzes wat betreft het soort energie, kunnen ook verschillen per energieleverancier.
Gepubliceerd op 04-04-2024
Energiecontract
betekenis & definitie