NBW

Redactie P.C. Molhuysen en PJ. Blok (1914)

Gepubliceerd op 11-05-2022

Huchtenbrouck, jonkheer johan van

betekenis & definitie

HUCHTENBROUCK (Jonkheer Johan van), heer van Amelisweerd, geb. 1564, overl. 22 Sept. 1601 te Oostende. Hij was een zoon van Albert van H., een der Verbonden Edelen en aanhanger van prins Willem I, en van Maria van H oxwier.

Na cornet en hopman geweest te zijn, verliet hij, na zijn huwelijk met Maria van Zuylen van der Haer, den krijgsdiensten werd burgemeester van Utrecht. Op sterken aandrang van zijn zwager, Johan Bacx (kol. 60), die zijn zuster Maria getrouwd had, ging hij weer in militairen dienst en werd kolonel van een regiment Stichtenaars. Als zoodanig nam hij deel aan den slag bij Nieuwpoort. Zijn regiment maakte daarbij deel uit van de tweede divisie (van Solms). Ook werd hij gouverneur van St. Andries.

Bij het begin van het beleg van Oostende commandeerde hij 10 vendelen Hollanders in de vesting; ook werd hem het opperbevel over de artillerie opgedragen. 22 Sept. 1601 waagde hij zich onvoorzichtig buiten de vesting en werd door een geweerkogel gedood. Zijn lijk werd gebalsemd en naar Zeeland gezonden, zijn ingewanden in de kerk te Oostende begraven. Hij was een bekwaam artillerie-officier, zeer bemind bij zijn soldaten.Zijn anoniem geschilderd portret is door baron van Hardenbroek van 's Heeraartsberg en Bergambacht in 1874 ingezonden op de tentoonstelling van Oude Kunst te Utrecht.

Zie: C.A. van Sypesteyn, Het merkwaardig beleg van Ostende 37, 38; Bosscha, Neerland's Heldendaden te Land I, 252, 291,295, 304; Fruin, Verspreide Geschriften III, 247.

Eysten

HUESE (Johannes Frans Alphonsus), geb. te Alkmaar 6 Aug. 1857, overl. na langdurig lijden te Amsterdam 11 Augustus 1893, zoon van Frans Alphonsus Huese, horlogemaker, en Hendrina Maria de Lange. Hij leverde in de N Roti Courant de verslagen van amsterdamsche vergaderingen, alsmede bijdragen in de Portefeuille, waarin hij een helder licht deed vallen op de figuur van Mirabeau en opkwam tegen de bovenmatige loftuitingen voor Willem de Clercq. 10 Jan. 1893 werd hem het hoofdredacteurschap van de Amsterdamsche Courant opgedragen en nog 7 maanden lang schreef hij daarin de hoofdartikelen. In het feuilleton der N. Roti Courant gaf hij: Alkmaarin 1813, een breed verhaal van het daar toenmaals gebeurde, inzonderheid met zijn grootvader G.A. de Lange, wiens handelingen en karakter hij ten zeerste prijst, ten nadeele van den onderprefect Fontein Verschuir e.a. Daar de Memorie van defensievan de Lange zijn eenige bron voor dit verhaal was, zal het wel niet van eenzijdigheid zijn vrij te pleiten.

Zie: Alkmaarsche Courant van 1893 no. 96.

Bruinvis

< >