De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 07-06-2020

Druiventeelt

betekenis & definitie

Het doel van de D. in Nederland is het telen van de tafeldruif. De cultuur vindt vnl. plaats onder glas en wel speciaal in het Westland*.

Omstreeks 1650 is de druif in ons land ingevoerd, men is echter eerst in de 2e helft der 19e eeuw met de kascultuur begonnen. De druif moet in kleiachtige, kalkhoudende, kalirijke grond staan. Bemesting met vloeibare mest. Tijdens het rijpen worden de trossen gedund, terwijl meteen model aan de tros wordt gegeven. Het is een moeilijk, doch belangrijk routine-werk. De beste soort is de blauwe Frankenthaler.

Van de witte soorten noemen wij Muscaat van Alexandrië (grote, zware trossen geelachtig-witte, ovale korrels). In België is het voornaamste cultuurcentrum in Hoeilaart (bij Brussel) en omstreken. In Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje is het hoofddoel van de druiventeelt de bereiding van wijn (z Wijnstok). In Griekenland, Klein-Azië, Californië en Perzië om de rozijnen*.

< >