(Ned. Wet van 16 Oct. 1914, Stbl. 468, laatst gewijzigd 1931). Te danken aan initiatief van minister Talma, tot stand gekomen onder min. M.W.F.
Treub. Aanleiding waren de slechte toestanden in de havenplaatsen; de benaming „havenarbeidswet” zou dan ook veel beter zijn. Op argumenten, aan de traditie ontleend, wimpelde minister Verschuur bij de laatste herziening deze logische benaming af.Het aantal arbeidskrachten wordt beperkt. De stuwadoorsonderneming moet ingeschreven zijn. Leeftijdsgrens naar beneden 18 jaar. Bij alg. maatregel van bestuur wordt de arbeidsdag geregeld, met als beginsel 8½ uur per dag en 48 uur per week. Vrije Zaterdagmiddag. Bijzondere bepalingen omtrent arbeidsloon, o.a. ten aanzien van uitbetaling; verbod van uitbetaling in herbergen.
Bijzondere veiligheidsmaatregelen. Daarbij groote macht aan de Haveninspectie. Bijzondere strafbaarstelling van den arbeider. Er zijn een commissie van advies voor den havenarbeider en stuwadoorsveiligheidscommissies. Veraart.
In België is de arbeid in de havenplaatsen en in de ondernemingen van laden en lossen en herstellen van schepen geregeld bij het Kon. Besl. van 20 Nov. 1906, later herhaalde malen aangevuld en herzien.
Dit K. B. voorziet zekere voorschriften aangaande de stevigheid van de steigers, ladders, stellingen e.d. alsook aangaande de hijschtoestellen in het bedrijf gebezigd. Tevens voorziet het zekere veiligheidsmaatregelen voor de werken uit te voeren in de binnenkiel, het scheepsruim en andere plaatsen, die gevaarlijke gassen kunnen inhouden. De leeftijdsgrens van de arbeiders verandert naar gelang den aard van het te verrichten werk. Speciale rustpoozen zijn eveneens in dit bedrijf voorzien. Rondou.
Stuwbekken → Stuw.