Get op de juiste wijze plaatsen van de lading in een zeeschip. De lading moet goed zeevast staan en beveiligd worden tegen beschadiging; open ruimten mogen er niet overblijven.
De stabiliteit van het schip mag niet overmatig groot, noch te klein worden. Ballast moet meegenomen worden, zoowel wanneer de lading te gering is, alsook casu quo om de schroef voldoende onder te dompelen.
Ballast of homogene lading in het ruim, die gemakkelijk overgaat, moet hiertegen beveiligd worden door langsschotten of gevelingen. Het stuwen van stukgoeden gemengde lading geschiedt volgens een stuwplan.
Natte en droge lading moeten gescheiden geladen worden. Verder moet rekening gehouden worden met warmte-uitstraling in de nabijheid van ketels en stoomleidingen.
Ontplofbare, aan zelf branding onderhevige, lichtontvlambare e. d. ladingen eischen bijzondere behoedzaamheid.Voor Nederland vindt men hieromtrent regelen in de art. 91-96 van het K.B. van 26 Nov. 1932 Stbl. 563 (laatstel. gew. 22 Oct. 1936 Stbl. 579) tot uitv. der Schepenwet. Voor de juiste stuwage is de vervoerder aansprakelijk (W.v.K.).
Belg. recht. De s. wordt behandeld in verschillende artikelen van de wet van 21 Aug. 1879 op de zeevaart en binnenscheepvaart. De kapitein is, evenals in Ned., verantwoordelijk voor de koopwaren, die hij vervoert (art. 13). De wijze waarop de s. moet geschieden, is jurisprudentieel vastgesteld. Volgens een vast gebruiksrecht moet de kapitein bij aankomst ter bestemming de s. doen nazien en vaststellen door deskundigen, door de rechtbank van koophandel benoemd. Deze maken een stuwage-rapport op.
Lit.: C. Smeesters en Winckelmolen, Traité de droit maritime et droit fluvial (in: Pand. Beiges IX, s.v. Arrimage). Rondou.