A) Algemeen
De hulpverlening aan de o. m. moet er op gebaseerd zijn, dat ook zij gehouden is haar verantwoordelijkheid na te komen; ze zij er dus op gericht de o. m. met haar kind in de maatschappij terug te plaatsen. Scheiding van moeder en kind worde nimmer bevorderd (én om moreele én om maatschappelijke consequenties niet); slechts na ernstig onderzoek kan het verbreken van den band tusschen moeder en kind gerechtvaardigd zijn.
De hulpverleening behoort te bestaan:
1° Vóór de bevalling in regelmatige controle op het verloop van de zwangerschap; het regelen van de plaats van bevalling (thuis of in een inrichting) en de financieele regeling (het onderzoek naar den verwekker).
2° In de periode van bevalling tot 3 maanden nadien: zorgen, dat moeder en kind gedurende deze periode bijeen blijven en dat de moeder het kind zelve voedt; zorgen, dat de moeder haar kind erkent, waardoor zij (in geval zij meerderjarig is) voogdes wordt; zorgen, dat werk wordt gemaakt van een vaderschapsactie; zorgen, dat de voogdij over het natuurlijke kind wordt geregeld.
3° Nazorg: de o. m. moet weten, dat zij zich steeds om hulp tot een vereeniging kan wenden. Bij verwaarlozing van het kind door de moeder kunnen maatregelen van kinderbescherming voor het kind worden genomen. Men wende zich daartoe tot den Voogdijraad.
B) In Nederland komen jaarlijks ca. 3 000 geboorten uit o. m. voor. Sedert 1 Maart 1930 bestaat een centrale van alle vereenigingen, werkzaam op het terrein van de o. m. en haar kind, nl. de Federatie van Instellingen voor de O. M. en haar kind (F.I.O.M.), te Den Haag. Deze alle hebben een uniforme gedragslijn in de behandeling aangenomen.
In Kath. kringen hebben zich het lot van de o. m. vooral aangetrokken de Meisjesbescherming en wijlen dr. Clemens Meuleman (* 13 Maart 1871, ♱ 10 Oct. 1932), stichter van de R.K. Kweekschool voor Vroedvrouwen te Heerlen met daaraan verbonden Centraal Kath. Doorgangshuis. Verdere Kath. tehuizen voor o. m. en haar kinderen zijn: St. Annastichting en St. Monicastichting te Den Haag, Kleine Theresiastichting te Haarlem, St. Annagesticht (ook voor achterlijke o. m.) te Heel, Zitavereeniging (met doorgangshuis) te Leiden, Stichting Mocderheil (met doorgangshuis) te Ginneken, St. Hubertusvereeniging te Amsterdam, Huize Bethlehem te Nijmegen, St. Magdalenavereeniging te Rotterdam, St. Paulastichting te Utrecht.
Voor de verzorging van het kind der o. m., zie → Erkenning; Natuurlijke kinderen; Ontheffing; Ontzetting; Voogdij. Lubbers.
C) Voor België, zie → Tehuizen voor Moeders.