Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 05-06-2019

Droogijs

betekenis & definitie

Droogijs is de benaming voor vast koolzuur; dit gaat, zonder eerst in den vloeibaren vorm over te gaan, onmiddellijk in gasvorm over. Bij dit sublimeeren verkrijgt het een temperatuur van —78,5° C; doordat het geheel in gasvorm overgaat en dus niets achterlaat, leent het zich speciaal voor het vervoeren van consumptie-ijs, bevroren visch, e.d.

Bij gebruik voor koeling van ruimten op temperaturen boven 0° C zijn maatregelen noodig, om het sublimeeren te regelen. De sublimaatswarmte bedraagt per kg 137 Kcal. Kouwenhoven Droom Droom wordt wel bestempeld als het geestesleven in slapenden toestand.

Menigmaal houdt de inhoud van den droom verband met belevingen van denzelfden of voorafgaanden dag. Nu eens houdt de inhoud op duidelijke wijze verband met het strevingsleven(wenschdroomen) of met vreezen (angst-droomen), dan weer is deze schijnbaar geheel neutraal of volkomen verward en onbegrijpelijk.

Zie verder ook → Droomorakels en → Waarzeggerij. Carp De droom is in de H. Schrift ofwel een product der phantasie en een beeld der vergankelijkheid van het geluk (Job 20. 8; Ps. 72. 20), er wordt gewaarschuwd om daarop te vertrouwen (Eccli. 34 1—7); ofwel zij is in Gods hand een middel om aan de menschen iets mede te deelen (Job 33.14—18).

Het aantal door God overgezonden droomen is in den Bijbel niet talrijk. De voornaamste zijn: Gen. 37. 5; 40. 5; 3 Re". 3. 5; Dan. 2; 2 Mac. 15. 11—16; voor het N.

T.: Mt. 1. 20; 2. 21; 27. 19. C. Smits Jan Droomers (Sr.)Tooneelschrijver uit het Brugsche, stond naast M. de Swaen in hoog aanzien, was bekend om zijn spektakelstuk: Idonea . . . en Liederyk de Buk, gecreëerd te Brugge (1696), werd in schimpdicht gehekeld na de vertooning (1698) van het kermisspel: De langh gewenschte Vemieuwinge der vredevreught.

Lit. : Te Winkel, De ontwikkelingsgang der Ned. Lett. (V 1924). Godelaine Droomgedichten Een in de middeleeuwen zeer geliefkoosde vorm voor zedenkundige, in het bijzonder allegorische gedichten, was die van een droom of van een visioen, te beginnen met het ver maardstevan alle, den Rose-roman, waarvan het voorbeeld ongetwijfeld zeer veel tot de verspreiding dier voorstellingswijze heeft bijgedragen. V. Mierlo Droomorakels vindt men reeds bij Homerus; later bij de Stoïcijnen voorwerp van een soort wetenschap. Vooral de slaap in den tempel werd voor zeer belangrijk gehouden. Asclepius bijv. genas de zieken, die in zijn tempel sliepen, door openbaring der juiste middelen. De Joden namen de heidensche gewoonte over en vervolgens de Christenen. Hierover waren de Kerkvaders zeer ontstemd. Weijermans Droomuitlegging Voor moreele beoordeeling der d., Waarzeggerij.

< >