(jor'da:niә) o. . [niet meer → Transjordanië omdat het zich sedert 1950 ook aan deze zijde van de Jordaan uitstrekt] Hasjimidisch Koninkrijk, koninkrijk in Azië.
1. Aardrijkskundig. Oppervlakte: 96 500 km2 (3 x België): West-Jordanië is 5 500 km2 groot. Oost-Jordanië 91 000 km2. Hoogste berg : Dzjebel Haroen, 1396 m. Langste rivier: Jordaan. Klimaat. Gem. temperatuur (te Amman) 6° in jan., 30° in aug. Jaarl. neerslag 600 mm. Bodembedekking: 70% woeste grond (woestijn) en grasland (steppe) ten O. van de spoorweg van Damaskus naar het zuiden; het land, ten W. daarvan, is voor bouwland geschikt. Bevolking : 1 333 000 inw. (sch.) waarvan 746 000 in West- en 587 000 in Oost-Jordanië, 13 per km2. Volk : Jordaniërs d. i. Arabieren waarvan 57% nomaden. Bestaansmiddelen : overwegend landbouw, veeteelt en visserij. Handel: vooral groenten en fruit; invoer: voedings- en genotmiddelen, weefsels. Munteenheid : Jordaanse dinar (1 £ of $ 2,80). Hoofdstad : Amman. Taal: Arabisch. Goddienst : overwegend mohammedanen. Staatsvorm : koninkrijk. Staatshoofd : koning HOESSIEN. Bestuur. Wetgevende macht: Parlement (senaat en lager huis) met koning; uitvoerende macht: koning door ministers. Administratieve eenheden : 8 distrikten en het woestijngebied.
2. Geschiedkundig. → Transjordanië was 1920-1946 Brits mandaatgebied en werd dat laatste jaar onafhankelijk. ABDOELLAH riep zich tot koning uit, wat met lede ogen werd aangezien door de omringende Arabische staten, die in hem een vazal van Engeland zagen en, in zijn plannen om zijn land met Syrië en Irak tot een groot Syrisch rijk te verenigen, een bedreiging van hun eigen bestaan. In de oorlog tegen Israël bezette hij Arabisch Palestina, wat tot ernstige moeilijkheden leidde met de Palestijnse nationalisten onder HOESSEINÏ. Dat weerhield hem niet 1950 Arabisch Palestina, met inbegrip van het oostelijke oude stadsdeel van Jeruzalem te annexeren en zijn land te herdopen tot Jordanië. Hij verzette zich ook met Israël, tegen de internationalizering van Jeruzalem. In 1951 werd ABDOELLAH te Jeruzalem vermoord door een aanhanger van Hoesseini en opgevolgd door zijn zoon TALAL (antiEngelsgezind). Deze werd 1952 om gezondheidsredenen afgezet en vervangen door zijn oudste zoon HOESSEIN die in Engeland studeerde en 1953, op 18jarige leeftijd, werd gekroond. Daar Israël 1950 West-Jeruzalem tot hoofdstad van dat land heeft verklaard, verhief Jordanië 1953 Oost-Jeruzalem tot tweede hoofdstad van het rijk. Het water van de Jarmoek en dat van de Jordaan zou gebruikt kunnen worden om een groot gedeelte van Jordanië te bevloeien en vruchtbaar te maken, maar de betrekkingen met Israël zijn van die aard dat men het niet eens kan worden over de plannen en die verhouding is nog meer gespannen sedert de aanval van Israëlische strijdkrachten op enkele Jordanische grensdorpen.