Racialiseren is vooringenomen zijn op basis van iemands huidskleur, fysieke eigenschappen en/of kledingstuk. Racialisering in brede zin is mensen indelen in veronderstelde raciale, etnische of godsdienstige eigenschappen. Racialisering is in enge zin een stereotiepe betekenisgeving aan huidskleur.
Al naargelang de context categoriseren mensen zichzelf en elkaar op zichtbaarheid. Burgers kunnen bijvoorbeeld ‘die vreemde oosterling’ openlijk gaan discrimineren en daarbij racistische vormen van micro-agressie vertonen. Het overkwam moslims na 9/11, Aziaten tijdens Corona, gelovige Joden tijdens ‘Gaza’ en Russen tijdens ‘Oekraïne’. Omgekeerd kunnen moslima’s met make-up en zonder hoofddoek of een zwarte Jood verwarring geven, vooroordelen doorbreken en aan culturele diversiteit bijdragen. Naast deze racialisering in brede zin bestaat racialisering in enge zin.
Racialisering in enge zin focust op de huidskleur van het gezicht. Deze varieert van wit tot zwart. Van zogenoemd ‘raszuiver’ wit tot alle kleuren van ‘mensen van kleur’ alsof wit geen kleur zou zijn. Deze raciale hierarchie categoriseert op basis van witheid en heeft alles met etniciteit, kolonialisme en eurocentrisme te maken.
Racialisering in engere zin ontstaat door raciale zelfidentificatie. Sommige witte Australiërs, Afrikaners, Californiërs en Canadezen neigen tot gedeelde zelfidealisering. Racialisering in engere zin zit vooral gebakken in onze sociaaleconomische systemen. Is op de direct zichtbare donkere kleur van de huid gebaseerd, op de levenslang afleesbare huidskleur van arbeider, migrant of iemand met recht op een toeslag. Is structureel verankerd in culturen ondanks pogingen van een enkeling met fysieke middelen ‘je kleur te verhogen’, en ondanks aandacht van feministen voor intersectionaliteit, voor andere factoren dan donkere huidskleur die ook tot vooroordeel, ongelijkheid, discriminatie en onderdrukking leiden.
Mondiale aandacht voor discriminerende vooroordelen biedt mogelijkheden tot verandering, immers racialisering is strijdig met gelijkheid voor alle individuen, ongeacht hun raciale of etnische achtergrond.